Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut voivat säästää monilta muilta ongelmilta

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluilla voidaan ehkäistä monenlaisia muitakin ongelmia kuin mielenterveysongelmia. Näillä voidaan ennaltaehkäistä kaiken ikäisten syrjäytymistä, lapsista vanhuksiin.

Kun mielenterveyden ongelmiin päästään kiinni tarpeeksi ajoissa, ennen kuin ne johtavat varsinaiseen sairastumiseen, voidaan säästyä monilta muilta ongelmilta. Esimerkiksi monissa tapauksissa lastensuojelun tarve johtuu vanhempien syrjäytymisestä, mielenterveys- ja/tai päihdeongelmista, tai näiden aiheuttamista muista ongelmista kuten esimerkiksi pitkittynyt työttömyys ja rahattomuus. Joissakin tapauksissa kyse voi olla lapsen tai nuoren elämänhallintaongelmista, kiusaamisen kohteeksi joutumisesta tai yksinäisyydestä.

Kun lapset, nuoret ja heidän vanhempansa saavat apua tarpeeksi ajoissa, monista näistä ongelmista voidaan välttyä.

Moni työssäkäyvä kokee nykyään uupumusta, koska henkilöstön ja työn määrä eivät kohtaa. Koko ajan monella työpaikalla työntekijät ja esimiehet joutuvat venymään äärirajoilleen selviytyäkseen päivittäisistä työtehtävistään. Tämä koskee monia muitakin aloja kuin sote-alaa. Läheskään kaikilla ei ole niin kattavaa työterveyttä, että uupumuksen, unettomuuden, lievän ahdistuneisuuden ja lievän masennuksen hoitoon sieltä saisi apua. Kaikkiin näistäkään ei aina tarvita lääkäriä tai lääkehoitoa, joten näitäkin varten tarvitaan matalan kynnyksen palveluja, ennen kuin ne muuttuvat pahemmiksi mielenterveyden ongelmiksi.

Kun työssäkäyvät saavat apua tarpeeksi ajoissa, jaksetaan töissä paremmin, vältetään työkavereiden työtaakan lisääntymistä, sijaisten tarvetta ja hyvinvoinnin parantumisen myötä työteho kasvaa ja säästetään myös selvää rahaa.

Moni vanhus myös kokee syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja mielenterveyden ongelmia. Kun nämä lisääntyvät, vanhuksen fyysinenkin kunto samalla rapistuu entistä kovempaa vauhtia, ja nämä johtavat entistä suurempiin terveydellisiin ongelmiin ja helposti aikaisempaan laitostumiseen. Vanhuksilla on myös oikeus saada matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja siinä missä kenellä muulla tahansa, eikä heitä saa missään tapauksessa lääkitä hiljaisiksi.

Jotta vanhuksille voidaan taata arvokas vanhuus, sen eteen tulee meidän tehdä kaikkemme.

Lassi Valkama (sd)

lähihoitaja, työsuojelupäällikkö, aluevaaliehdokas, Hämeenlinna