Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaaleissa on tärkeä vaikuttaa – SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestö kannustaa kaikkia äänestämään aluevaaleissa

Aluevaaleissa valitaan jäsenet 1.3.2022 toimintansa aloittaviin hyvinvointialueiden valtuustoihin nelivuotiskaudeksi. Uudet hyvinvointialueet ovat osa sote-uudistusta, jonka tavoitteena on paremmin toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut, esimerkiksi ihmisten nopeampi hoitoon pääsy.

Ensimmäiset aluevaalit ovat hyvin tärkeät. Niissä linjataan, miten toiminta käynnistyy.

Miksi aluevaaleissa kannattaa äänestää? Aluevaaleissa äänestetään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi järjestetään asuinseudulla. Kyse on hyvin tärkeistä palveluista, kuten terveyskeskus, neuvola, hammashoito ja vanhustenpalvelut, joista aiemmin päättivät kuntien valtuustot.

Äänestämällä vaikutat siihen, kuinka laadukkaita ja toimivia sote-palvelut ovat ja miten yhteiset veroeurot käytetään. Kyse ei ole pienestä summasta, sillä vuonna 2020 sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen budjetti oli noin 20 miljardia euroa eli 3600 euroa jokaista suomalaista kohti.

Vaaleissa äänestetään myös siitä, miten Suomen historian suurin liikkeenluovutus sujuu. Lähes 200 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista saa uuden työnantajan, kun sote-palvelut ja pelastustoimi siirtyvät kuntien vastuulta hyvinvointialueille 1.1.2023.

Aluevaltuustossa ei päätetä kunnanvaltuustoa vaikeammista asioista.

Aluevaltuustoon tarvitaan tavallisten palkansaajien näkemystä siitä, miten sote-palvelut järjestetään toimiviksi, laadukkaiksi ja helposti saavutettaviksi.

SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestö on lauantaina 21.1. torilla jakamassa ruisleipää ja kannustamassa kaikkia äänestämään aluevaaleissa.

Jarkko Jaakkola

SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestö ry:n puheenjohtaja