Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoissairaanhoito, pelastuspalvelu ja päivystys – Useampi 24/7 päivystyspiste hyvinvointialueellamme on ihmisten etu

En yllättynyt tiettyjen aluevaaliehdokkaiden erikoissairaanhoidon ja päivystyksen keskittämisvimmasta. Pelastus ja ensihoito sekä päivystys ovat juuri niitä palveluja, joiden tulee sijaita lähellä ja olla nopeasti tavoitettavissa. Onnettomuus, sairauskohtaus tai muu kiireellisen avun tarve ei katso vuorokauden aikaa. Minkä arvoinen on ihmishenki? Yöpäivystyksellä tulevaisuudessakin esimerkiksi Forssan seudulla pelastetaan ihmishenkiä, se on velvollisuutemme. Onko se liian kallista? Ei ole.

Jokainen meistä on ihmisenä yhtä arvokas. Kun on hätä, on avun oltava lähellä. Sekä aluesairaalassa, että keskussairaalassa on tärkeää olla yöpäivystys ja sen myötä mahdollisuuksia hoitotoimenpiteisiin. Jos potilas tarvitsee siirtoa yliopistosairaalaan, päivystyksen toimenpiteillä turvataan siirto vaativampaan hoitoon.

Useampi 24/7-päivystyspiste hyvinvointialueellamme on ihmisten etu. Yksi ympärivuorokautinen päivystys ruuhkautuu ja odotusajat pitenevät. Joidenkin kohdalla kohtalokkain seurauksin. Kun ympärivuorokautista päivystystä on useammassa pisteessä, pystytään tekemään järkevä ja toimiva työnjako ja siten ohjaamaan potilas oikeaan päivystyspisteeseen.

On huomioitava, että kaikki eivät soita ambulanssia vaan tulevat päivystykseen omin kulkuneuvoin vaivasta riippumatta. Vähäiset oireet voivat olla merkki vakavammastakin sairaudesta. Jos päivystys on kaukana, on vaarana, ettei lähdetä päivystykseen pitkän matkan takia. Sairaus voi olla kohtalokas ilman nopeaa hoitoa. Kaikki tapaukset ovat yksilöllisiä. Kaikille kuuluu yhdenvertaisesti kiireellinen apu hädän hetkellä. Kaikki oirekuvat eivät kerro heti edes ammattilaiselle, miten vakavasta tilasta voi olla kyse.

Yksi ympärivuorokautinen päivystys Kanta-Hämeessä ei vähennä kustannuksia. Päinvastoin. Silloin tarvittaisiin mm. lisäresursseja pelastustoimeen kalustosta lähtien. Kiireellinen apu siirtyisi kauemmas ja ruuhkauttaisi sen ainoan 24/7-päivystyksen. Tämä ei olisi kenenkään etu.

Tarvitaan myös kaikki nykyiset paloasemat sopimuspalokuntineen, jotta tarvittava apu saadaan ajoissa. Sopimuspalokunnat ovat mukana n. puolessa pelastustoimen tehtävistä ja niillä on vuosittain noin 70 000 hälytystehtävää. Harvaan asutuilla alueilla ensimmäinen paikalle tuleva pelastusyksikkö on yleensä sopimuspalokunnan paloauto tai ambulanssi.

Ehdotukset, että kaikki erikoissairaanhoito tulisi keskittää keskussairaalaan, ovat järjettömiä. Silloin koko erikoissairaanhoito toteutettaisiin kalliimmalla palvelualustalla. Lainatakseni yhtä erikoislääkäriä: ”Mitä järkeä on, että ajan keskussairaalaan pitämään vastaanottoa ja seudun potilaat ajavat sinne perässäni vastaanotolle ja illalla ajamme takaisin peräkkäin omalle seudulle?”. Ei mitään.

Sote-uudistuksen yksi tavoite on tuoda perustason erikoissairaanhoidon palveluja terveysasemille ja aluesairaaloihin. Se on asiakkaan ja yhteiskunnan etu. Vastaanotolla käynnin vuoksi ei tarvitse olla koko päivää pois töistä ja matkakulut pysyvät maltillisina. Palvelu tuotetaan edullisemmalla kustannusalustalla. Hoidon oikea porrastus myös säästää kustannuksissa merkittävästi. Ympäristökin kiittää, kun kaikki eivät joudu kulkemaan.

Johanna Häggman, Kesk.

aluevaaliehdokas