Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko vaalit kyllästyttää? Jotta historiallinen uudistus onnistuisi, tulisi päättämään valita henkilöitä, joilla on käsitystä niin taloudesta kuin yleensä siitä, mitä näissä valtuustoissa päätetään

Jos kuntavaaleissa törmää kummallisiin vaalilupauksiin ja -ohjelmiin, jotka keskittyvät asioihin, joita ei edes kunnanvaltuustoissa päätetä, arvata saattaa, ettei ensimmäisten aluevaalien kohdallakaan niiltä vältytä. Nämä vaalit hämmentävät muutenkin. Tehtäväalue on suurin piirtein hahmoteltu, mutta koska mitään organisaatiota hallintosääntöineen ei ole vielä edes rakennettu, ei kukaan voikaan tarkalleen tietää, millaisia asioita aluevaltuustossa eteen tulee.

Tietämättömyys ei kuitenkaan hidasta mitään, edes julkista kieltäytymistä vaalituista, joita missään valtuustossa ei vielä ole hyväksytty. Vaalikoneet ovat jo nyt onnistuneet asettamaan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen vastakkain kyselemällä, mistä pitäisi leikata.

Innokkaammat leikkaajat laativat jo listojaan ja vannovat jälleen palveluseteleiden ja yksityisten toimijoiden nimeen. Vaan avaamatta on jäänyt se logiikka ja matematiikka, minkä mukaan palvelusetelit ja yksityisiltä tahoilta ostetut palvelut niitä säästöjä tuovat, vaikka sitä vuosista ja vaaleista toisiin on kyselty. Tilinpäätökset kun osoittavat ihan muuta, mutta vanha totuushan on, että valheeseen aletaan uskoa, kun sitä tarpeeksi toistellaan. Ja sehän riittää, kun vain toteaa, että näin on. Oikeasti taustalla on lakeja, jotka velvoittavat palveluiden minimitason ja järjestämisvastuun ja joiden ansiosta nämä alat ovat ainakin jossain suojassa poliittisilta virtauksilta ja tyhjiltä lupauksilta.

Kritiikkiä on aiheuttanut myös uuden hallintotason perustaminen. Ymmärrän hyvin, mutta asian taakse katsoessa se näyttäytyy hieman erilaiselta. Kun nykyiset maassa olevat noin 200 organisaatiota, joihin nimetään henkilöt kansalta kyselemättä korvataan 20 organisaatiolla, johon päättäjät valitaan vaaleilla, niin en näe, että tässä kansanvalta ja demokratia olisi häviäjän osassa.

Kun aiemmin näihin palveluihin menevä raha kiersi kuntien kautta, se ohjataan nyt suoraan hyvinvointialueelle, joka palveluista jatkossa vastaa. Forssassa se tarkoittaa reilun 60% leikkausta tuloista, mutta vastaavasti vie velvoitteet, jotka on vienyt 70% budjetista. Kuntatalous ei romahda siihen, ettei kuntien läpi kulje enää niin paljon rahaa, jonka käytöstä ei tosiasiassa voi päättää.

Mutta riskit on olemassa: Jotta tämä historiallinen uudistus onnistuisi, tulisi päättämään valita henkilöitä, joilla on edes jotain käsitystä niin taloudesta kuin yleensä siitä, mitä näissä valtuustoissa päätetään. Bensan hinnasta pärisijät ja muut tyhjää lupaavat eivät takuulla tyhjää enempää siellä tule toimittamaan. Korkeintaan haittaavat soljuvan organisaation rakentamista.

Manu Mäkinen

Forssan vas. pj, EI ehdolla