Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juoksutuksen muutos pitkässä juoksussa – Pyhäjärven säännöstely etsii tasapainoa ranta-asukkaiden ja viljelijöiden kesken

Pyhäjärven ja Loimijoen sopiva vedenkorkeus on ollut läpi vuosikymmenten ikuisuusaihe Forssan seudulla. Juoksutusohjeeseen on kaavailtu muutoksia useasti asiantuntijoiden ohjauksessa.

Kompromissiin on sovitettava erinäiset tarpeet eri vuodenaikoina ja tulvatilanteissa maanviljelijöiden ja ranta-asukkaiden sekä järvenrannan ja jokivarren kesken.

Pyhäjärven säännöstely on tarpeen, mutta pulmia tuottaa järven mataluus. Muutokset näkyvät isosti järven vesirajassa ja heijastuvat myös Loimijoen valuma-alueen ylä- ja alajuoksulle.

Loimijoen valuma-alue on vähäjärvinen, ja sen virtaamavaihtelut ovat siksi suuria.

Lisähaasteita tuottaa hiljalleen etenevä ilmastonmuutos lisääntyvine rankkasateineen ja kuivine kausineen.

Tätä tahtia kevään tulovirtaamat pienenevät ja aikaistuvat, kesät pitenevät ja haihdunnan määrä kasvaa. Toisaalta uhkana ovat jatkossa lisääntyvien sateiden tulvahuiput.

Vesistösäännöstely taiteilee ranta-asukkaiden ja joenvarren viljelijöiden toiveiden ja tulvaennusteiden kanssa. Kumarrus yhtäälle on ollut pyllistys toisaalle.

Ranta-asukkaat pitäisivät virkistyskäytön vuoksi vedenpinnan korkealla ja maanviljelijät alempana, jotta rantakaistojen viljely onnistuisi eivätkä tulvat uhkaisi satoa.

Syyttävä sormi on osoittanut Kuhalankosken padon voimalaitoksen juoksutusta ja kankeaa kalenterisidonnaista juoksutuslupaa.

Erkki Salamaa voi nykyisin kiittää nopeasta reagoinnista vedenkorkeusrajoihin.

Forssan ja Jokioisten voimalaitosten vesitarpeet ovat juoksutuksessa vain rikka rokassa.

Forssan kaupunki ja Tammelan kunta ovat vuosien varrella puineet ely-keskuksen kanssa useasti Kuhalankosken padon juoksutussääntöä, mutta isot muutokset ovat kaatuneet mm. perkausyhtiön vastahankaan ja tulvasuojeluun.

Juoksutuksen optimointiin kannattaa edelleen pyrkiä.

Vedenpinnan korkeuteen on haettavissa kompromissi, joka on hyväksyttävissä eri osapuolille. Poteroiden kaivamisen sijaan tarvitaan neuvotteluhenkeä.

Samalla on hyvä muistaa, että juoksutuksen muutokset eivät riitä tasaamaan suuria luonnonolojen vaihteluita. Pitkälliset rankat sateet ja kuivat kaudet näkyvät rantaviivassa.