Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvä ja laadukas vanhusten hoito – Siinä vastakkain ovat ihanteet ja todellisuus

Vanhusten hoito puhuttaa. Siinä vastakkain ovat ihanteet ja todellisuus. Ympärivuorokautisessa hoidossa nostetaan hoitajamitoitusta lakisääteisesti vähän kerrallaan kohti 0,7. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hoitajia olisi tasaisesti joka vuorossa kaikkina viikonpäivinä. Viikonloput tehdään edelleen pienemmällä miehityksellä, koska viikonloppuisin henkilökunta on kalliimpaa. Iltavuorot ovat myös pienemmällä miehityksellä samasta syystä. Toki vuorojen työmäärässäkin on eroavaisuuksia.

Ihanteellisessa maailmassa voimme hoitaa vanhuksia yksilöllisesti, asukkaan oman aikataulun mukaan. Antaa hänen tehdä kaikki toimet itse, joita hän pystyy tekemään ja mikäli ei pysty, hoitaja avustaisi kaikessa. Samalla hoitaja pystyisi huomioimaan kaikki muutokset asukkaan tilassa ja veisi asioita ripeästi eteenpäin. Eikä kukaan joutuisi odottamaan. Hoitaja voisi olla tiiviisti yhteydessä omaisiin ja päivissä olisi virikkeellisyyttä.

Otetaanpa pieni katsaus todellisuuteen. Mieti hetki omaa aamuasi. Nouset sängystä, puet, käyt vessassa, syöt aamupalan ja tietysti peset hampaat. Katso tässä kohtaa kellosta, paljonko aikaa on kulunut. Kun ikää tulee, aikaa kuluu vielä enemmän. Ympärivuorokautisessa hoivassa hoitajalla on keskimäärin kuusi tai seitsemän asukasta huolehdittavana ja aika usein enemmän. Sillä mikäli hoitajia tarvitaan kaksi, autetaan myös kaveria. Kuusi + kaksin hoidettavat kertaa sinun aamusi ja hidastettuna. Lisäksi tietenkin kirjaat kaiken tapahtuneen, huolehdit pyykit pyykkiin ja käsidesit käsiin.

Lain mukaan asiakkaalla on oikeus laadukkaaseen ja hyvään hoitoon. Näinhän asian kuuluu olla, tästä kaikkien on helppoa olla samaa mieltä. Mutta mitä se tarkoittaa, miten tavoitteeseen päästään ja mitä tavoitteen pääsemiseen tarvitaan. Nämä on asioita, joista tulisi keskustella isosti ja julkisesti. Hoitajien jaksaminen on noussut suureksi teemaksi aluevaaleissa. Yksi suurimmista työhyvinvointia haittaavista tekijöistä laadun kriteerien puuttuminen.

Yksinkertaistan hieman asiaa. Kaksi ihmistä siivoaa huoneen. Toinen jynssää kaiken lattiasta kattoon ja käyttää viittä eri puhdistusainetta. Toinen lakaisee lattian ja suoristaa maton. Molemmat sanovat siivonneensa huoneen ja ovat tyytyväisiä aikaansaannokseen. Sama on hoitotyössä, toisen hoitajan näkemys hyvästä hoidosta on eri kuin toisella. Jynssääjä pitää lakaisijaa laiskana ja lakaisija jynssääjää nipona. Aika ei riitä joka päivä katosta lattiaan jynssäämiseen, eikä pelkkä lakaisu riitä pidemmän päälle. Eli asiassa on löydettävä kultainen keskitie, joka on riittävä.

Myös hoidossa on löydettävä kultainen keskitie siitä, mikä on laadukasta ja riittävää. Vain siten on mahdollista suunnitella resurssit tavoitteiden mukaan. Tämä nostaa työhyvinvointia, omaisten luottamusta ja ennen kaikkea asiakkaan hyvinvointia.

Kirsi Räisänen (kesk.)

aluevaaliehdokas, Jokioinen