Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vapaa-aika vs. ruoan tuotanto – Miten juuri lehmät ovat ongelma mutta koirat tai ratsut eivät?

Vihreä sisäministeri esitti aikoinaan, että maataloustraktoreiden päästöt olisi saatava kuriin. Kaikista Suomen traktoreista 1/3 osa on maataloudessa, mutta ne muut eivät kai sitten saastuta. Häntä ei kuitenkaan huolestuttanut se, että meillä on tuhansittain moottoriveneitä, moottoripyöriä, asuntoautoja, moottorikelkkoja, mönkijöitä, ym. pelkästään vapaa-ajan käytössä. Polttoainetta kuluu satoja miljoonia litroja myös kesämökkimatkoihin, laivaristeilyihin, lentomatkoihin, huviajeluun ja tuhansissa saunoissa ja grilleissä palaa puut, kaasu ja hiilet.

Onko niin, että vapaa-aikaan saa kuluttaa energiaa miten paljon lystää, mutta etenkin välttämättömässä ruoan tuotannossa pitää säästää energiaa?

Etenkin (city)vihreät ovat huolissaan myös lehmien pieruista ja lannasta. Toisaalta lähes miljoona koiraa ulostaa mihin sattuu ja syö pääosin ulkomaalaista liharuokaa. 20-kiloinen koira syö saman verran lihaa kuin ihminen. Niitä varten on satoja erikoisliikkeitä täynnä kaikkea mahdollista tuonti krääsää. Niiden elintasosairauksien hoitoa varten koulutetaan sadoittain eläinlääkäreitä ja perustetaan lääkäriasemia joka kylään, joissa palvelu on parempaa kuin terveyskeskuksissa. Lääketeollisuus tuottaa miljoonilla euroilla niille lääkkeitä, joiden jäämät päätyvät lopuksi luontoon.

Lehmä on ongelma, mutta tuhannet ratsut, jotka ovat puhtaasti viihdekäytössä ja vaativat jokainen vähintään hehtaarin maata ja tonneittain rehua, eivät ole mikään ongelma. Kuoleman jälkeen ne pitää vielä haudata maahan tai krematorioida, koska ne on niin täyteen doupattu lääkkeillä, että niitä ei voi edes käyttää elintarvikkeena kuten ennen.

Onko syynä sellainen populismi, että syyllistetään pieni maanviljelijöiden joukko, mutta ei uskalleta puuttua suuren yleisön vapaa-ajanviettoon? Yli 1000 maatilaa lopettaa Suomessa joka vuosi. Eikö se ole sitten ongelma, että kotimainen tuotanto näin ajetaan alas ja ongelmat siirretään ulkomaille?

Talonpojanpoika