Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauhukuvien ei saa antaa toteutua Ukrainan rajoilla – Jos aseet saavat vallan, menetetään muutamassa hetkessä melkein kaikki.

Suursodan uhkasta keskellä Eurooppaa ei ole puhuttu vuosikymmeniin niin vakavasti kuin nyt. Lisäksi kysymys ei ole pelkistä puheista, eikä edes valtapolitiikasta tai Ukrainan tilanteesta.

Käynnissä on uhkausten syvenevä kierre. Länsi syyttää Venäjää siitä, että se uhkaa Ukrainaa, Venäjä taas länttä siitä, että sen turvallisuutta uhataan. Lisäksi Venäjä on kiistänyt jyrkästi kaikki hyökkäysaikeensa.

Osapuolet ovat onneksi vielä odotusasemissa. Umpikuja ei välttämättä ole edessä, vaikka pahalta näyttääkin. Sotavoimat ovat jo kylmäävästi liikkeellä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut, että sodan uhka Euroopassa on todellinen (Yle 25.1.).

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan lähelle ja siirtänyt niitä isoja määriä myös Valko-Venäjälle, jonka kanssa venäläiset ovat aloittamassa laajat yhteiset sotaharjoitukset.

Länsi on Yhdysvaltain johdolla vastannut. Nato ei voi kuitenkaan antaa Ukrainalle viidennen artiklansa mukaisia turvatakuita, koska niiden suojissa ovat vain sotilasliiton jäsenmaat. Niitäkin kuitenkin on useita aivan lähialueilla, Suomea lähimpänä Baltiassa.

Viikonloppuna painoarvoaan isomman huomion sai Natolle apuaan tarjoava Britannia. Brittien mahdollisilla joukkojen lisäyksellä ei juuri ole sotilaallista merkitystä. Britannia haluaa lähinnä ilmaista olemassaolonsa ja välittävänsä yhä, mitä Manner-Euroopassa tapahtuu.

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on valkovenäläisessä virkaveljessään Aljaksandr Lukashenkassa luotettu kumppani, jollaisen hän haluaisi johtavat kaikkia maita Venäjän vaikutuspiirissä: tekee juuri siten kuin Kreml käskee.

On pidetty mahdollisena, että hyökkäys Ukrainaan alkaa Valko-Venäjältä. Kauhukuvia on kuitenkin useita. Niiden ei saa antaa toteutua.

Seuraavat askeleet on otettava tarkasti. Sen tietävät kaikki osapuolet. Jos aseet saavat vallan, menetetään muutamassa hetkessä melkein kaikki.

Sen verran painokkaasti länsi on Yhdysvaltain johdolla esiintynyt, ettei Krimin vuoden 2014 kaappauksen jälkeen päästetä tapahtumaan vastaavaa, ei ainakaan hyttysen ininäksi jäävien avuttomien vastalauseiden saattelemana.