Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Ilman ammattiliittoa ei ole työehtoja – UPM:n ja Paperiliiton sopiminen olisi kaikkien osapuolten etu

Työehtosopimuskierros on tällä hetkellä käynnissä. Valmiiksi saaduista sopimuksista voidaan todeta, että työntekijäpuoli ei todellakaan ole tavoitellut tälläkään kierroksella mitään mahdottomia. Palkankorotustaso on jäämässä todella maltilliseksi, kun korotukset liikkuvat 2 %:n luokassa.

Vastaavasti työnantajapuolen vaatimukset ovat koventuneet neuvotteluissa jatkuvasti. Työntekijöitä on vaadittu luopumaan keskeisistä työehdoista ja heikentämään näin omaa toimeentuloaan. Voidaan todeta, että ilman ammattiyhdistysliikettä työnantajat heikentäisivät työntekijöiden asemaa merkittävästi.

Käynnissä olevan työmarkkinakierroksen häiriköksi on noussut odotetusti UPM. Muut metsäyritykset, kuten Stora Enso ja Metsä Group ovat jo sopineet Paperiliiton kanssa työehdoista. Tuntuu käsittämättömältä, että UPM:n johto ei kykene aitoon neuvotteluun. Tämän lisäksi yrityksen johto uhkailee työntekijöitään tehtaiden sulkemisella, jos heikennyksiin ei suostuta.

Onko tämä sitä suomalaista huippujohtamista, josta pitää maksaa miljoonia vuodessa? Lakko on kestänyt kohta viisi viikkoa ja tappiota on tullut noin 80 milj. euroa. Jos tämä ei tunnu työnantajan pussissa, niin ei se sitten pienestä palkankorotuksesta tai olemassa olevista työehdoista voi olla kiinni. Esimerkiksi Hollannissa palkkakehitys on ollut viimeisen kahden vuoden aikana keskimääriin n. 5 %.

Toivottavasti UPM:n johto lopettaa ideologisen ristiretkensä ja aloittaa työehtosopimusneuvottelut Paperiliiton kanssa. Sopiminen on kuitenkin kaikkien osapuolten etu.

Koska työnantajapuoli on koonnut rivinsä ja pyrkii laajalla rintamalla heikentämään ammattiyhdistysliikkeen asemaa, on meidän työntekijöiden ainoa turva järjestäytyminen ammattiliittoon. Vain yhdessä toimimalla voimme turvata työehtomme tulevaisuudessa. Teollisuusliitto on neuvotellut jo useita yrityskohtaisia ja valtakunnallisia työehtosopimuksia. Näillä sopimuksilla sovitaan keskeiset työehdot ja palkankorotukset työntekijöille. Jatketaan siis sopimisen tiellä ja tuetaan neuvottelijoita liittymällä ammattiliittoon.

Timo Viitanen

pääluottamusmies, Hämeenlinna

Teollisuusliiton valtuuston jäsen