Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lounais-Hämeen helmi kaipaa uutta puunausta – Saaren kansanpuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on tarpeellista päivittää

Saaren kansanpuisto Tammelassa tunnetaan Lounais-Hämeen helmenä, ja luonnonkaunis virkistys- ja luontokohde se edelleen onkin. On järvi-, lampi- ja harjumaisemia.

Kansanpuisto on kestänyt aikaa. Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys perusti puiston 90 vuotta sitten Saaren kartanolta vuokratulle alueelle yleiseksi virkistys- ja vapaa-ajan viettopaikaksi.

Hetimmiten vuonna 1933 kotiseutuväki rakensi kansanpuiston rinteeseen ulkoilmateatterin, joka on palvellut lukuisia juhannus- ja maakuntajuhlia. Ensimmäisinä vuosikymmeninä juhlat keräsivät isoja väkijoukkoja.

Tammelan kunta ja Forssan kaupunki ostivat kansanpuiston noin 50 hehtaarin alueen vuonna 1980 kuntalaisten virkistyskäyttöön..

Saaren kansanpuisto käsittää varsinaisen kansanpuiston alueen lisäksi Pirtin alueen, jonka omistaa kotiseututaloa hallinnoiva Lounais-Hämeen Pirtin säätiö. Viereisellä arvokkaalla yksityisten omistamalla harjualueella on Kaukolanharjun näkötorni.

Kansanpuistolla on myös matkailullista merkitystä. Viime vuosina Saaren kansanpuisto on monen luontokohteen lailla innostanut yhä useampia vierailijoita, mikä on tuonut lisää haasteita.

Kansanpuisto hiekkarantoineen on varsinkin kesäkautena erinomainen koko perheen päiväretkikohde, jossa on myös oheispalveluita.

Kevään aikana työn alla on Saaren kansanpuiston vanhentuneen hoito- ja käyttösuunnitelman päivittäminen.

Esimerkiksi Kuiva- Suujärvien uimarannoilla mäntyjen juurakot ovat kovan kulutuksen vuoksi paljastuneet. On myös puntaroitava, pitääkö maastopyöräilyä jotenkin rajata ja voisiko yöpymistä sallia.

Samalla olisi hyvä linjata entistä selvemmin ympäristön hoitoa kuten puiden kaatoa. Omistajista Forssan kaupungilla on ollut halua painottaa Raanpään ja Suujärvenharjun alueen suojelunäkökohtia, kun Tammelan kunta on kannattanut suunnitelmallista puuston harvennusta taatakseen turvallisen liikkumisen.

Kansanpuistoalueen hoidosta vastaa kuntien yhteisesti valitsema hoitokunta, joka on saanut ja ottanut puistossa isännän roolia.

Luonnoltaan ja kulttuurihistorialtaan arvokas kansanpuisto kaipaa Lounais-Hämeen helmenä puunausta ja vaalimista.