Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Diplomatialla pitää olla vielä mahdollisuutensa – Jos sota pääsee Ukrainassa alkamaan, syntyy suunnatonta ja korjaamatonta vahinkoa

Sodan uhka on viime päivinä saanut uusia ilmenemismuotoja, kun länsimaat, muiden mukana Suomi ovat tyhjentäneet lähetystöjään ja kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta.

Diplomaatit pakenevat ja samaan aikaan olemassaolostaan taistelemaan valmis Ukraina ottaa vastaan sotilasapua.

Perustilanne on säilynyt jo jonkin aikaa entisellään, eikä suuria myönnytyksiä tai vastaantuloja ole näköpiirissä.

Venäjän ja Valko-Venäjän voimannäyttö, suuri yhteinen sotaharjoitus on konkreettisin syy tilanteen kiristymiseen yhdessä Venäjän uhkaavien lausuntojen kanssa.

Epävarmuutta luo kuitenkin nyt ennen muuta se, mitä ei ole kerrottu julkisuuteen. Tiedustelutiedoista ei suinkaan kerrota kaikkea. Tieto on valtaa nyt enemmän kuin koskaan. Kun Yhdysvallat ilmoittaa sodan uhkan olevan jo erittäin suuri, ei sitä voi ottaa kuin äärimmäisen vakavasti.

Kaiken aikaa on käynnissä voimakas informaatiovaikuttaminen. Kenen tarkoitusta tilanteen päästäminen kuilun partaalle palvelee? Ei ainakaan Ukrainaa ja ukrainalaisia, joille kysymys on ehkä nurkan takana odottavasta suunnattomasta murhenäytelmästä.

Venäjälle ei voi tarjoutua nykyistä ratkaisevampaa asemaa kansainvälisessä politiikassa. Presidentti Vladimir Putin on nyt valtansa kukkuloilla. Riittäisikö pullistelu jo?

Putin tuskin taipuu uhkausten tai pakotteiden edessä. Ne kaikki vain tukevat Venäjän käsitystä, jonka mukaan se on pelkästään uhri. Siksi liikahduksia ei ole kuultu Kremlin suunnasta ja siksi Venäjä ei muun muassa osallistu Ukrainan koolle pyytämään Ety-järjestön neuvonpitoon.

Tarvitaan taitavaa ja myös niin sanottua hiljaista diplomatiaa, joka saa Venäjän kuorestaan, kenties vaaditaan joitakin muodollisia myönnytyksiäkin.

Putin ja Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka ovat taas tapaamassa. Parasta maailmalle olisi, jos he ilmoittaisivat joukkojen vetämisestä Ukrainan rajoilta.

Jos sota pääsee alkamaan, syntyy suunnatonta ja korjaamatonta vahinkoa, eikä vain Ukrainalle, vaan koko maanosalle, samalla myös Suomelle ja suomalaisille.