Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Liikunta luo hyvinvointia – Kaikilla on suuri vastuu lasten ja nuorten liikkuvuudesta

Hyvä teksti Jussi Eerikäiseltä (FL 18.2.). Allekirjoitan tekstin lähes kaikilta osin, mutta huomautan, että painoindeksi ei ole kovin hyvä mittari arvioimaan ylipainoa, sillä esimerkiksi lihasmassa vaikuttaa paljon tulokseen.

Näen, että kaikilla on suuri vastuu lasten ja nuorten liikkuvuudesta. Ensimmäisenä vastuu lähtee vanhemmista. Jos kasvatetaan siihen, että on ok istua päivät pitkät tietokoneella, niin mihin se muuttuisi vuosien saatossa muuta kuin yksittäisissä tapauksissa.

Urheiluseuroilla, erilaisilla kerhoilla sekä liikunnanopettajilla on vastuunsa. Jos lapsi tai nuori ei saa hyviä kokemuksia koululiikunnasta tai harrastuksistaan, niin halu liikkumiseen laskee merkittävästi. Vaihtavathan aikuisetkin työpaikkojaan, jos eivät viihdy. Lapsen on huonon kokemuksen jälkeen helppo valita mukava ja turvallinen tietokonepeli.

Kun kuntapäättäjän roolissa mietin asiaa, niin mielestäni Forssassa on myös tehty hyviä asioita kuten se, että liikuntavälineitä voidaan vuokrata Forssan kirjastosta. Mutta paljon on varmasti tehtävääkin. Mielestäni nuorten liikkumiseen pitää panostaa enemmän. Liikunta luo hyvinvointia ja kun ihmiset voivat hyvin, niin on vähemmän mielenterveysongelmia.

Yksi asia ainakin tulee heti mieleen, mihin Forssassa voitaisiin panostaa enemmän. Aiemmin keskuskoululla kokeiltiin liikuntakerhotoimintaa, mutta se lopetettiin vähäisen osallistujamäärän ja monien muiden pienten syiden takia.

Sen sijaan, että keksittäisiin syitä lopettaa tällaiset toiminnat, niin pitäisi keksiä, miten niitä voitaisiin jatkaa. Yksi hyvä tapa voisi olla seutukunnallinen yhteistyö. Jos Jokioisilta, Tammelasta ja Forssasta saataisiin oppilaita kerhotoimintaan, niin ainakin luulisi osallistujamäärän riittävän. Tietysti voidaan aina keksiä joku uusi syy, että miksi ei näin tehtäisi.

Otto Eriksson

kaupunginvaltuutettu PS