Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aika ei anna enää armoa Forssan jäähallille ja Vesihelmelle – Peruskorjauksia ei voi pitkään lykätä

Forssan kaupunginvaltuusto saa tänä vuonna ratkaistavakseen Forssan jäähallin ja Vesihelmen peruskorjauksen ajoituksen.

Vesihelmen ja jäähallin remonttitarve ei ole tullut yllätyksenä, sillä rakennukset ovat palvelleet seutukunnan käyttäjiä hyvin kohta jo 30–35 vuotta. Huolto- ja korjausremonttien jälkeen on kattavan peruskorjauksen aika. Erityisesti jäähallissa olisi hyvä panostaa myös energiatehokkuuteen.

Kaupunginvaltuutetut ovat viime vuosina kantaneet huolta näistä suuren kokoluokan peruskorjauksista. Jäähallin on arvioitu olevan kriittisemmässä jamassa kuin Vesihelmen. Remonttien laajuus ja kustannuslaskelmat varmistuvat suunnitelmien myötä tämän vuoden syyspuolella.

Forssan kaupungin tilapalvelut suunnittelee jäähallin peruskorjausta vuodelle 2023 ja Vesihelmeä vuodelle 2024.

Jäähallin remonttitarve nousi poliittiseksi puheenaiheeksi keväällä 2020, kun kaupunki päätyi hankkimaan joustokaukalon jäähalliin. Osa valtuutetuista olisi siirtänyt äkkihankinnan myöhempään aikaan jäähallin peruskorjauksen yhteyteen. Laitataklauksissa turvallisempi joustokaukalo oli Forssan Palloseuran Mestis-lisenssin ehtona.

Vesihelmi on säännöllisillä vuosihuolloilla pysynyt yllättävän hyvässä kunnossa, mutta peruskorjausta ei kannata pitkään lykätä.

Vesihelmen remontti tarkoittanee puolen vuoden käyttötaukoa, kun jäähallin korjaus onnistunee kesän aikana.

Jäähallin ja Vesihelmen peruskorjaukset nielevät miljoonia euroja. Vuoden 2020 tilinpäätös sisälsi kolmen miljoonan euron investointivarauksen liikuntatilojen peruskorjaukseen, mutta se ei riitä.

Ihmettely siitä, miksi Forssa yksin vastaa naapurikuntien hyödyntämistä liikuntapaikoista, on jälkijättöistä. Asia olisi pitänyt neuvotella jo rakentamisvaiheessa.

Peruskorjaukset lisäävät aikanaan Forssan kaupungin kokonaislainamäärää, joka on valmiiksi kasvanut Akvarelli-monitoimikeskuksen vuoksi.

Oman jännitteensä hankkeille ja niiden lainanhoidolle tuo se, että sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnista hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta ja vie leijonanosan nykyisestä kuntarahoituksesta mukanaan.

Investointien lainarahoitusta paljon tärkeämpää on kuitenkin käyttötalouden tasapaino.