Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen turvallisuudelle uudenlaista selkänojaa – Voima tarvitsee vastavoimaa sodan leviämisen estämiseksi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikensi kertaheitolla Suomen turvallisuusympäristön ennustettavuutta.

Konfliktin pitkittyminen lisää sen eskaloitumisen eli leviämisen vaaraa. Suomen on oltava valmiina kaikkeen, vaikka ainoa toivottu onkin rauhanomainen ratkaisu. Sen edistämisen ohella Suomenkin on varauduttava pahimpaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin sopiman ”yhteistyöprosessin” luonne on haluttu jättää avoimeksi. Nyt pelataan kuolemanvakavilla panoksilla, eikä kaikkia kortteja voi paljastaa. Prosessi ei tällä kertaa todellakaan ole paha sana.

Sauli Niinistön viittaus Venäjään oli olennainen: ”Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö syvenee – ei ole huono asia, jos Venäjä sen huomaa.”

Venäjän sanallisella reaktiolla tai sen puutteella ei ole edes paljon väliä. Tärkeintä on se, että syvenevän kumppanuuden viesti on mennyt perille Kremlin muurien sisälle.

Niinistö pyysi ja pääsi Bidenin pakeille. Yhdysvaltain suunnalta se on Suomelle kädenojennus, joka palvelee molempia, mutta jopa painotetusti myös Yhdysvaltoja.

Itämeren alue olisi ilman Suomen vahvaa ja kriisin eskaloitumista ehkäisevää puolustuskykyä paljon nykyistä huonommassa turvassa.

Suomenlahti on vain kapea kaistale Suomen ja nato-Viron välissä. Ukrainan asia on meidän asiamme, mutta vielä vahvemmin Viron asia on meidän asiamme.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen Amerikan-työvierailu on osa prosessia. Suomen ja nato-Norjan pääministerit konsultoivat toisiaan. Yhteydenpito Ruotsin kanssa on jatkuvaa. Ketään ei jätetä yksin Pohjolassa – eikä Baltiassa.

Puolustusyhteistyöstä on sovittu myös Britanniaan päin. Asehankinnat ja puolustusvoimien lisämäärärahat kuuluvat samaan sarjaan: Nato-jäsenyyden edetessä tahollaan Suomen turvallisuus saa uudenlaista selkänojaa. Se ei korvaa tulevaisuuden suoraa liittoutumista, mutta on lisäturva kriisin nopeaa eskaloitumista vastaan.

Voima tarvitsee vastavoiman. Se voi olla Suomen rooli, kun sodan hulluudesta pyritään pois.