Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ei laita tulenarassa maailmantilanteessa kaikkia munia samaan koriin – Naton avoimista ovista on tullut mantra

Vielä joku viikko sitten olisi ollut ennenkuulumatonta, että heti Yhdysvaltain ja Suomen presidenttien tapaamisen jälkeen maiden puolustusministerit keskustelivat puolustusyhteistyöstä

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) matka oli sovittu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta ohjelman piti keskittymän Suomen hankkimien F-35-hävittäjien ympärille.

Kaikkonen jatkoi presidentti Sauli Niinistön jalanjäljissä; Puolustusyhteistyö syvenee ja tiivistyy Yhdysvaltain kanssa, mutta vielä ei ole konkretiaa, mihin kaikkeen se johtaa. Esimerkistä käy materiaaliyhteistyö.

Ovi puolustusliittoon Natoon on avoinna, mutta sen toistaminen kuulostaa jo mantralta. Kaikkosen mukaan hetki ei ole oikea Nato-jäsenyyden hakemiseen.

On toki totta, että Natolle tärkeintä on saada Ukrainaan tulitauko ja neuvotteluprosessi käyntiin. Presidentti Sauli Niinistö on niinikään todennut, että Ukrainan sotaan liittyy laajenemisriski.

Nato-kysymys on yhä vaikea, kun aika ei ole oikea ennen kriisiä eikä sen aikana. Valtiojohto pitää jäsenyysasiaa kysymyksenä, jonka kanssa ei pidä hätäillä. Kansa olisi valmis nopeampaan ratkaisuun.

Maailman ja varsinkin Euroopan turvallisuusjärjestys on joka tapauksessa mullistunut Ukrainan sodan vuoksi, joten suomalainenkaan puolustuspolitiikka ei voi jatkaa entisellään. On liittoutumisen aika.

Suomen turvallisuutta pyritään nyt vahvistamaan useampaa kautta. Ensinnäkin on Yhdysvaltain tuki, joka takaa ainakin puolustuksemme huoltovarmuuden.

Toinen vahva keino on yhä tiivistyvä puolustuksellinen yhteistyö Ruotsin kanssa. Molempien maiden edessä odottaa Nato-optio.

Voi koittaa myös Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain yhteiskumppanuus. On konsultointia Nato-Norjan ja puolustusyhteistyötä Britannian kanssa sekä tukeutumista EU-maiden turvallisuuspolitiikkaan.

EU-jäsenmaiden avunantovelvollisuus on vielä jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

Suomi ei laita tässä tilanteessa kaikkia munia samaan koriin.