Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoantuotantomme vaatii kiireesti tukea – Huoltovarmuus pitää saada turvattua

Kotimainen maatalous on nykyisessä maailmantilanteessa suurissa vaikeuksissa. Kulut ovat karanneet käsistä ja kassa on tyhjä.

Jo ennen Ukrainan sotaa ja sen mukanaan tuomia pakotteita maatalous kärsi kustannuskriisissä. Nyt tuotantokustannukset kuten energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat nousseet hallitsemattomasti.

Viime vuoden sadossakaan ei ollut hurraamista.

Kannattavuus on maataloudessa ollut pitkään heikkoa. Investoinnit on tehty lainarahalla ja tukien turvin. Kun taloudelliset puskurit on syöty, riskinä väijyy maksuvalmiuden romahtaminen.

Elintarviketuotannon huoltovarmuus on uhattuna. Huoltovarmuus pitää saada turvattua.

Koronapandemian pääoppeja on tuotannon kannalta se, että omavaraisuudesta kannattaa pitää huolta.

Suomi on kuitenkin tullut riippuvaiseksi tuontiruoasta.

Esimerkistä vehnästä povataan maailmalla pulaa, sillä Ukraina ja Venäjä ovat hallinneet maailman vehnäkauppaa lähes kolmasosan osuudella.

Suomalaisten puutarhatilojen haasteena on myös kausityöntekijöiden saaminen, kun Ukrainasta tulee sotaa pakoon lähinnä naisia ja lapsia.

Maatalouden perusongelma on tuottajahintojen alhaisuus. Tuottajien pitäisi saada työstään isompi korvaus, mikä vaatii kaupan ja teollisuuden tinkimistä omista katteistaan.

Maataloudessa suurimpien kärsijöiden joukkoon kuuluvat sianlihan, broilerin ja kananmunien tuottajat, jotka käyttävät viljasta valmistettua rehua.

Viljelijät kaipaavat tietoa, voidaanko huoltovarmuuden nimissä viljellä lisää peltoalaa.

Tilat tarvitsevat synkkien näkymien edessä valtiovallalta pikaista tukipakettia, jota hallitus pyrkii nyt kokoamaan. Hankaluuksia tuottaa EU:n säädösviidakko.

Tuet olisivat tarpeen jo ennen kevätkylvöjä, mutta aikataulu on kovin tiukka.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on vahvistanut, että hallitus valmistelee kiireisesti tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonan euron edestä.

Tukipaketin olisi hyvä olla laaja suorista avustuksista ja hätälainoista lainahuojennuksiin ja verojen alennuksiin saakka, jotta se kantaisi kuluttajille asti.