Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sodan leviämisen riski on vaarassa kasvaa – Huoli siviilien kohtalosta syvenee, kun venäläisjoukot turhautuvat

Ukrainan ensimmäinen tuskallinen sotakuukausi tulee täyteen ensi viikolla. Maailma on seurannut järkyttäviä tapahtumia 24. helmikuuta alkaen.

Jos ja kun Venäjän tavoitteena oli itäisen Ukrainan ja maan pääkaupungin Kiovan nopea valtaus, ovat sotatoimet epäonnistuneet täydellisesti.

Ukrainalaiset ovat taistelleet urheasti – ja yhtenäisenä kansakuntana. Samalla sota on juuttunut pattitilanteeseen, kuten entinen tiedustelupäällikkö ja Panssariprikaatin entinen komentaja, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kuvaa Helsingin Sanomissa (17.3.).

Ukrainalle on voitto jo pelkästään Venäjän sotatoimien tehokas viivyttäminen. Se antaa arvokasta aikaa avun vastaanottamiseen. Ukraina ehtii vahvistua – jos apua vain toimitetaan riittävän ripeästi.

Epäonnistumisesta toiseen ajelehtineet Venäjän hyökkäysvoimat ovat päätyneet yhä epätoivoisempaan tilanteeseen – ja tekoihin.

Mustanmeren strategisesti tärkeän satamakaupungin Mariupolin kohtalo kertoo karua kieltä siitä, miten Putinin Venäjä on yhä karmeammalla tiellä: iskut siviiliväestöä kohtaan ovat olleet jopa ilmeisen tarkoituksellisia

Kumpikin osapuoli kertoo sotatapahtumista omaa etuaan ajaakseen. Se ei kuitenkaan estä karmean kokonaiskuvan saamista.

Venäjä on kiistänyt iskut siviilikohteisiin, eikä varmuutta esimerkiksi Mariupolin teatteri-iskun tahallisuudesta ole. Ihme ei olisi, vaikka isku olisi ”vain” raskasta tunarointia.

Huoli siviilien kohtalosta syvenee, kun venäläisjoukot turhautuvat. Venäjälle alkaa olla vain huonoja vaihtoehtoja. Lisääntyvä terrori voi olla silloin valitettavasti mahdollista.

Kun sotilaallista ratkaisua ei näy, seuraa paradoksi: sodan eskaloitumisen riski kasvaa. Siksi myös rauhanponnisteluja on jatkettava vakavasti.

Viro ja vanavedessä Latvia ja Liettua ovat vaatineet lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. Se on ollut myös Ukrainan hartaana toiveena.

Lentokieltoalueen voisi panna toimeen käytännössä vain Nato. Se tarkoittaisi Naton ja Venäjän ilmataisteluita. Se veisi Euroopan viimeiselle rajalle.