Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakuntajohtajahausta tuli melkoinen farssi – Noloa se oli erityisesti maakuntahallitukselle

Maakuntahallituksen olisi pitänyt selvittää asiat perin pohjin ennen hakuprosessin avaamista.

Kanta-Häme saa uuden maakuntajohtajan huhtikuun alussa. Maakuntahallitus ehdottaa maakuntavaltuustolle kahdesta loppusuoralle päässeestä Inarin kunnanjohtajana toimivaa Toni K. Lainetta.

Hakuprosessi oli farssi. Julkisessa haussa hakemuksia tuli kahdeksan. Suostumusmenettelystä kukaan ei puhunut mitään. Kaupungilta alkoi kuitenkin kuulua kuiskuttelua, että suostumuksensa olisi antanut Sami Sulkko.

Selvisi, että Kanta-Hämeen uutta maakuntajohtajaa on etsitty alusta asti kahta reittiä ja päätös suostumusmenettelyn mahdollisuudesta oli kirjattu Hämeen Liiton hallintosääntöön. Ilman valtuuston vahvistamaa hallintosäännön pykälää tai erillistä valtuuston päätöstä suostumusmenettelyä ei voisi maakuntajohtajaa valitessa käyttää.

Sulkko muistetaan Kanta-Hämeessä hyvin, koska hän toimi sekä Forssan että Riihimäen kaupunginjohtajana. Sulkon nimi herätti maakuntajohtajaehdokkaana puolesta ja vastaan -ajattelua ja ankarimmat vastustajat haastoivat suostumusmenettelyn laillisuuden.

Hämeen liitto päättyikin lopulta pyytämään Kuntaliitolta selvityksen, onko Sulkko mahdollista valinta maakuntajohtajaksi suostumusmenettelyllä.

Kuntaliitto päätyi tulkitsemaan, että maakuntajohtaja voidaan valita suostumusmenettelyn kautta vain, mikäli tästä mahdollisuudesta on tehty päätös tai hallintosääntökirjaus ennen haun avaamista. Hämeen liitossa näin ei tehty, joten Sulkon valitseminen olisi vaatinut haun avaamisen ja uusimisen.

– Saamamme epäviralliset ennakkotiedot eivät olleet näin jyrkkiä ja rajaavia. Ajattelimme, että tämä olisi enemmänkin rajatapaus ja tulkintakysymys, kommentoi valintatoimikuntaa johtava maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Ahonen (kok.) FL 11.3

Hakuprosessi olikin nolo paitsi Sulkolle myös valintatoimikunnalle. Sulkko pani itsensä alttiiksi mustana hevosena, mutta tie tyssäsi huonoon valmisteluun. Nolo se oli erityisesti maakuntahallituksen valintatoimikunnalle, joka ei selvittänyt perin juurin ennen hakua, miten hakuprosessi etenee lain kirjaimen mukaan.

Maakuntavaltuusto valitsee maakuntajohtajan 4. huhtikuuta.

Toivottavasti siinä vaiheessa voidaan unohtaa tämä episodi ja uusi maakuntajohtaja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.