Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Ilmastokriisi syvenee – Mikä jarruttaa vihreää siirtymää?

Eliitin etuja ajava uusklassinen taloustiede (taloususkonto) tulee epäonnistumaan ilmastokriisin torjunnassa, kirjoittaa University College Londonin professori Steve Keen uusimmassa kirjassaan The New Economics: A Manifesto (2022).

Vihreän siirtymän tärkeyttä korostaen Keen viittaa fyysikko T. Murphyn esittämään osuvaan analogiaan tarpeesta muuttaa nykyinen “cowboy-talous” “spaceman-taloudeksi”. Cowboy-taloudessa resursseja tuhlattavaksi ja tilaa sotkettavaksi vaikuttaisi olevan rajattomasti, kun taas spaceman-taloudessa maailma ajatellaan ikään kuin avaruusalukseksi, jossa resursseja kierrätetään ja saastuttaminen on rajallista.

Talouseliitin etuja ajavat uusklassiset valtavirtaekonomistit miehittävät yhä kaikki keskeiset talouteen vaikuttavat positiot yhteiskunnassa, eikä kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC tee siinä poikkeusta; ilmastoraporttien talousosiot ovat heidän kirjoittamiaan ja ne ovat Keenin mukaan huonointa tiedettä, mitä hän on koskaan nähnyt. Ne ennustavat ilmastonmuutoksen talousvaikutuksia vielä huonommin kuin talouden tilaa juuri ennen finanssikriisiä. Finanssikriisi hoidettiin ei-valtavirtasella, jälkikeynesiläisellä talouspolitiikalla, mutta yhä syvenevässä ilmastokriisissä ihmiskunta voi joutua taistelemaan jo olemassaolostaan.

Valtavirran hegemonia rajoittaa kriittisten näkemysten esille tuloa. Tutkimusraporttien julkaisemisesta päättää pieni joukko toisensa hyvin tuntevia valtavirran ekonomisteja; julkaisupolitiikka on syrjivää. Esimerkiksi yhdeksän johtavan tutkimusjulkaisun 77000 artikkelin joukkoon on mahtunut vain 57 ilmastonmuutosta käsittelevää raporttia. Keen väittää, että mikäli esimerkiksi talousnobelisti William Nordhausen torpedoimat julkaisut: D.H. Meadowsin “Limits to growth” (1972) ja Jay Forresterin “World Dynamics” (1973) olisivat aikanaan saaneet poliittisten päättäjien huomion, olisi ilmastonmuutoksen torjunta voinut alkaa jo puoli vuosisataa aiemmin.

Uusklassinen teoria ei huomioi tuotannon energia- ja ympäristörajoitteita. Tuotannon kuvitellaan syntyvän pelkästä työvoiman ja pääoman yhdistämisestä ilman energia- ja resurssirajoitetta ja vaikutusta ympäristöön.

Tuotanto eli työ synnyttää kuitenkin termodynamiikan toisen säännön mukaisesti entropian (epäjärjestyksen) kasvua; saastuttaa ympäristöä ja aiheuttaa fossiilienergia- ja raaka-ainevarojen vähenemistä, kun fossiilienergian varantoja tuprutellaan ilmakehään ja raaka-ainevarantoja levitetään ympäristöön. Talouskasvu on täysin riippuvainen energian saannista ja sen hinnasta. Energia on sisällytettävä talousmallin. Keen ehdottaa sen lisäämistä tuotantofunktioon pääoman ja työvoiman kautta.

Uusklassinen taloustiede ei ole kyennyt esittämään mitään ratkaisua ilmastonmuutoksen haasteeseen. Toimiva ratkaisu on sosiaalinen järjestelmä, joka on paljon enemmän demokraattista ohjausta kuin vapaata markkinataloutta. Uusklassinen taloustiede ei ole pelkästään huono talousanalyysin metodi, vaan suorastaan eksistentiaalinen uhka kapitalismin ja ylipäätään ihmisten sivilisaation jatkumiselle.

Raimo Rintamäki