Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta saattaa ministerikierrätyksellä Antti Kurvisen kiinni painavampiin mittelöihin ja Petri Honkosen kerryttämään kokemusta

Ministerikierrätys hallituksessa jatkuu, kun maa- ja metsätalousministeriksi on nousemassa keskustan Antti Kurvinen ja tämän tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi Petri Honkonen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) avasi kaksi viikkoa sitten ministeripelin ilmoittamalla, että ei aio asettua ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa ja haluaa antaa aikaa perheelleen. Kirjoittamattomana sääntönä on ollut, että ministereiden pitäisi näkyvyydellään tehdä puolueen eteen vaalityötä myös seuraavissa vaaleissa.

Lepän ilmoitus herättikin tullessaan kuhinaa ja arvuutteluja seuraajasta. Valtaosa veikkauksista meni pieleen.

Keskustan johto päätyi isompaan rotaatioon, kun puolueen ja puheenjohtaja Annika Saarikon luottomies Antti Kurvinen siirtyy kulttuuripiireistä kuokan varteen ja Kurvisen tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi nousee puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Molemmat ovat toisen kauden kansanedustajia ja puolueen nuorempaa polvea. He nousevat uusiin tehtäviinsä toukokuun alusta.

Antti Kurvinen on ehtinyt toimia tie- ja kulttuuriministerinä vasta vajaan vuoden, sillä hän nousi ministeriksi Saarikon siirryttyä valtiovarainministeriksi.

Jos kauhavalainen Kurvinen joutui koronapaineissa tikunnokaan kulttuurirahojen leikkauksesta, on uudessa pestissä vielä suuremmat jännitteet. Maataloustuotanto on syvässä kannattavuuskriisissä energian ja lannoitteiden hinnannousun vuoksi. Nyt tukea pitäisi jakaa isolla kauhalla.

Kurvisen haasteena on kerryttää pikaisesti paitsi maatalous- myös EU-tuntemustaan, sillä maatalous on pisimmälle integroitu toimiala.

Mielenkiintoista on, vaikuttaako ministerivaihdos suunnitelmiin Evon tiedekansallispuiston perustamisesta. Leppähän on puoltanut Evon kehittämistä retkeilyalueena.

Saarijärveläinen Petri Honkonen sopii opettajakoulutuksen saaneena filosofian maisterina tiede- ja kulttuuriministeriksi. Hänellä riittää tehtävää, kun hyviteltävänä on kulttuuri- ja liikunta-alan syvä pettymys koronakriisin hoidosta.

Kulttuurialan salkku vaihtaa tällä vaalikaudella omistajaa jo neljättä kertaa. Niin sanotut kevyemmät salkut toimivat ponnahduslautoina ministeriuralle.