Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Sota on kollektiivista mielisairautta, mutta miksi ei puhuta julmuuksista kansalaissodanjälkeen?!

Sota on pahinta rikollisuutta ihmiskunnassa. Se on kollektiivista mielisairautta. Minkä valtavan määrän kipuja ovat haavoittuneet joutuneet kärsimään! Miten mittaamattomat määrät omaisuutta on tuhottu tahallaan, aivan turhan tähden!

Päätin jo 15:n ikäisenä, etten lähde armeijaan. Nyt 67 vuotta myöhemmin valitsen vielä mieluummin vaikka giljotiinin kuin sotaan osallistumisen.

Jostakin vielä löytyy pieni määrä myötätuntoa kuten Ukrainassa 2022. Koko Eurooppa ihmettelee sitä, että kaduilta löytyy toistakymmentä ammuttua, joillakin kädet selän taakse sidottuina. Valtavat määrät otsikoita on kirjoitettu ihmisen uskomattomasta julmuudesta ja raakuudesta. Se on totta. Havainnot on tosin rajattu vain venäläisten tekemiksi.

Miksi tuhansia kertoja suuremmista julmuuksista ei puhuta? Syylliset halusivat salata ne sadoiksi vuosiksi. (Kirjailijaystäväni varoitti minua noin 10 vuotta sitten: ”Arkistosi ja talosi poltetaan ja Sinut hirtetään lähimpään mäntyyn”. Se lähin mänty Piikujan kulmasta ehdittiin kaataa jo syyskuussa 2021).

Otan esimerkin läheltä. Jokioisten ja Forssan joukkohaudoissa on yhteensä 640 rauhan aikana, sodan jälkeen ammuttua. Oliko todellista oikeudenkäyntiä? Syytöksiä tosin tehtiin: ”Nähty kävelevän työväentalolle päin”. Tai: ”suunsoittaja”, ”tarpeeton yhteiskunnalle”. Mistään varsinaisesta rikoksesta tuskin ketään ammuttiin, tai vain ehkä joku harva, jota syytettiin, mutta ei todistettu syylliseksi.

Millaista julmuutta osoittaa monien kymmenien äitien ja mummojen murhaaminen ampumalla? Mm. Hilja Kahilainen, Hilma Talvinen, Ida Hurme, Hilma Stevander ja Amanda Aaltonen 57, jonka kädet sidottiin puuhun että saadaan ammutuksi. (paikalla oli poliisi Talvio, muisteli omainen.)

Kirjoittaja toivoo surmatuille ylösnousemusta. Sillä tavalla he saisivat oikeutta.

Unto Kiiskinen

tietokirjailija Jokioinen