Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouden liikkumavara on Forssalla yhä pieni – Talouden tasapainoa ei ole varaa keikauttaa

Kuntien talous ei ole romahtanut pitkään jatkuneen koronapandemian vuoksi. Kuntatalous kasvoi hyvin myös Forssassa viime vuonna, kun verotulot lihoivat ja apuna olivat valtion koronatuet.

Kaupungin hyvä tulos mahdollisti 0,6 miljoonan euron investointivarauksen Puistolinnan kiertoliittymään, jonka tekeminen jäi tältä vuodelta, sekä liikuntatilojen peruskorjausvarauksen lihottamisen 0,8 miljoonalla yhteensä 3,8 miljoonaan euroon.

Forssan kaupungilla on nyt 0,9 miljoonan euron ylijäämän jälkeen kertynyt taseeseen 10,1 miljoonaa ylijäämää, mikä kertoo toistaiseksi terveestä talouspohjasta.

Taseesta ei tosin ole noin vain otettavissa käyttöön riihikuivia seteleitä. Tasehan kertoo kunnan omaisuudesta, veloista ja saatavista.

Kaupungin lainamäärä oli viime vuoden lopussa asukasta kohden oli 2425 euroa, joka on noususta huolimatta alle kuntien keskiarvon.

Tammelan ja Ypäjän lainakannat ovat maakunnan pienimmät, mutta Tammelankin velkamäärä on kasvamassa varsinkin yhtenäiskoulun investoinnin ansiosta.

Velkamäärä kasvaa Forssassakin vielä, kun Akvarellin rakentaminen on kesken ja jäähalli ja viihdeuimala Vesihelmi odottavat peruskorjausta.

Kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy ensi vuonna kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle, samalla Forssankin rahoituspohja puolittuu, mutta lainakanta säilyy entisellään.

Kuntien veroprosentteja leikataan tällä tietoa 12,64 prosenttiyksikköä ensi vuonna. Forssan tuloveroprosentti 20,50 on ollut Riihimäen kanssa Kanta-Hämeen matalin ja putoamassa täten noin 7,9 prosenttiin.

Forssan taloudellinen liikkumavara on edelleen varsin pieni.

Investointien pitkäaikaista lainarahoitusta vielä tärkeämpää on käyttötalouden tasapaino. Käyttötalouden jatkuvat vuosittaiset menot pitää pystyä kustantamaan vero- ja muilla tuloilla. Syömävelka on tuhon tie.

Talouden tasapainoa ei ole varaa keikauttaa. Lainakannan kasvaessa pelkona on nykyisen, Venäjän hyökkäyssodasta alkaneen inflaatiokehityksen jatkuminen. Korkotason nousu loisi lisäpainetta rahoituksen riittävyyteen.