Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hyvä muisti – Ihmisen muisti on valikoiva, mutta ihmettelen, miksi sitä kuormitetaan hirveillä teoilla

Hyvään muistiin on hyvä luottaa ja ajatella, että kyllä minä sen muistan. Olen valokuvanäyttelyä puuhatessani ihmetellyt, miksi varastostani löytyy paljon kuvia, joissa ei ole edes päivämäärää, saatikka muuta tietoa kuvasta?

Olin seitsemän vanha ja aloin koulunkäynnin Vaulammin alakoulussa. Isä oli sodassa ja äiti yksin kolmen lapsen kanssa kotona. Töihin olisi pitänyt Lintupajun navettaan päästä, mutta aikaisin aamulla ei ollut lapsenpiikaa. Vaikka tapahtumasta on kulunut 80 vuotta, muistan sen hyvin. Joulu lähestyi ja äidillä oli kova halu päästä Jokioisten Palokunnan talolle katsomaan elokuvaa Katariina ja Munkkiniemen Kreivi. Polkupyörällä ajo Jokioisten keskustaan ja minä pyörän takatelineelle. Elokuva vaikutti äitiin, että jo näytöksen aikana hän pyyhki silmiään ja kotiin päästyämme suorastaan itki. Minä yritin silmät kosteana lohduttaa, mutta ei siinä mikään auttanut.

Ihmisen muisti on valikoiva, mutta ihmettelen, miksi sitä kuormitetaan hirveillä teoilla. Varmasti sekin mies, joka ampui kaveriaan päähän, sitoi varastetun ankkurin häneen ja upotti mereen, on varmasti muistellut tekoaan elämänsä jokaisena päivänä, ja kärsinyt unettomuudesta. Miksi se lukenut hieno helsinkiläismies otti huumeita ja lähti ajelemaan kaupungille, kolhimaan kahdeksaa autoa ja asettamaan ihmisiä hengenvaaraan. Kyllä siitäkin varmaan unettomuutta saa palkaksi.

Entäs sitten tämä Vladimir Putin joukkoineen ja KGB:n neuvonantajineen? Miten heidän sielunrauhansa mahtaa voida, kun tuhoaminen ja syyttömien ihmisten tappaminen joskus loppuu?

Sunnuntaina on äitien päivä. Kaikki äidit toivovat lapsilleen ja kaikille kanssaeläjilleen Onnellistä Äitienpäivää ja varmaan jokaista seuraavaakin päivää myös tulevaisuudessa. Kaikki, kenellä äiti vielä on, käykää hänen luonaan muulloinkin kuin äitienpäivänä, sillä siitä paljon yksinäisyyttä kokevat äidit tykkäävät.

Hyvää Äitienpäivää!

Erkki Kaakinen