Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasvipohjaiset tuotteet janoavat kestävää kasvua – Niiden markkinoiden valloitus ei ole ollut täyttä voittokulkua

Kotimaiset kasviproteiinit herättivät tulollaan suurta huomiota. Niiden markkinoiden valloitus ei ole kuitenkaan ollut täyttä voittokulkua.

Lihankorvikkeiden ja kasvisruokien valikoima on viime vuosina vain kasvanut. Kysyntää siis on ja kilpailuakin.

Kotimaiset kasviproteiinituotteet ovat kohdanneet tuotannon skaalauksessa pulmia. Bisnes on kovaa.

Härkis ja nyhtökaura ovat ainakin niminä käyneet kuluttajille tutuiksi. Näiden kotimaisten kasviproteiinin kehittäjät palkittiin puoli vuotta sitten 100 000 euron Sininen pallo -ympäristöpalkinnolla.

Palkintolautakunta kiitteli, että härkis ja nyhtökaura ovat molemmat raivanneet Suomessa väylää lihaa korvaaville helppokäyttöisille tuotteille.

Härkiksen ja nyhtökauran tuotanto on kuitenkin ollut liiketoimintana tappiollista. Maailmallakin moni kasviproteiinin varaan rakennettu yhtiö on taapertanut pörssissä.

Gold & Green Foodsin nyhtökauratehtaan tuotantoprosessia jouduttiin viime vuonna muuttamaan listerian takia, mikä kävi kalliiksi. Valio osti tänä keväänä Pauligilta Gold & Green Foodsin brändit, patentit ja kehitystoiminnot ja sai kaupassa GGF:n tuotteet. Valio ei kuitenkaan halunnut Järvenpään nyhtökauratehdasta. Valio tutkii nyt erilaisia kumppanuus- ja sopimusvalmistusvaihtoehtoja, joilla Nyhtökaura voitaisiin tuoda takaisin kaupan hyllyyn.

Isot kasviproteiiniyhtiöt ovat maailmalla hakeneet kasvua suurilla markkinointikampanjoilla. Tuotteita täytyy saada tunnetuiksi, mutta samalla uudenlaisen tuotannon kulut pitää saattaa kestävälle tasolle. Yhtälö ei ole helppo muttei mahdotonkaan.

Suuri yleisö on entistä valmiimpi käyttämään kasvipohjaisia tuotteita.

Kasvituotteilla on hyvä, ympäristö- ja ilmastoystävällinen imago. Kasviproteiinituote ei silti ole aina tae terveellisyydestä.

Peruskuluttajilla on ainakin kyselyjen mukaan halua lisätä ruokavalioonsa kasviksia sekä vähentää lihan käyttöä, kunhan kasviproteiinituotteet maistuvat hyviltä ja lihaisilta.

Kasviproteiinituotteiden käyttöä jarruttavat etenkin kallis hinta ja tuotteiden vieraus.

Pääkirjoitusta on tarkistettu 10.5. klo 10.45 Valion nyhtökaurasuunnitelmien osalta. Alkuperäinen teksti väitti Valion mielivän rakentaa uuden tuotantolinjaston.