Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Forssaan tarvitaan konserttisali – Työväentalon sali on ainoa eikä likimainkaan täydellinen, mutta olisiko Finlaysonin vanhasta voimalaitoksesta konserttisaliksi?

Viime aikoina on julkisuudessakin ollut keskustelua sekä Forssan työväentalon että Finlaysonin vanhan voimalaitoksen tulevaisuudesta. Forssan työväenyhdistys on tehnyt erittäin arvokasta ja pyyteetöntä työtä pidettyään vuosikymmeniä hyvää huolta kauniista työväentalostaan ja sen musiikkisalista, vaikka niillä ei ole enää aikoihin ollut suurempaa merkitystä yhdistyksen perustoiminnalle. On ymmärrettävää, että talosta aiheutuneet suuret kulut ovat ajaneet yhdistyksen talouden koville ja että perinteikkään juhla- ja konserttipaikan edessä on uudenlainen tulevaisuus.

Työväentalon konserttisali on tällä hetkellä Forssan ainoa likimain kelvollinen pienemmille kokoonpanoille sopiva konserttisali. Se ei ole likimainkaan täydellinen, mutta se on todellakin ainoa. Salin menettäminen pois konserttikäytöstä olisikin valtava menetys kaupungin elpyvälle musiikkielämälle. Toivottavasti pelko on turhaa.

On työväentalon salin tulevaisuus millainen tahansa, Forssassa on suuri tarve myös isommalle konserttisalille. Sekä Lounais-Hämeen Musiikkipäivät että Musica Kalevi Aho ja myös muut konserttijärjestäjät ovat onnistuneet järjestämään paikkakunnalle upeita orkesterivierailuja – sellaisia on tulossa myös alkavana kesänä – ja ehkäpä täällä joskus tulevaisuudessa toimii taas omiakin orkestereita. Näihin tilaisuuksiin ei paikkakunnallamme ole tällä hetkellä muita tiloja kuin kirkot, joilla niilläkin on omat rajoituksensa sekä akustiikan että mm. esiintymisalueen koon suhteen. Ymmärrettävästi kirkot myös rajaavat esitettävän musiikin sisältöä. Kaikenlainen musiikki kun ei niihin sovi.

Aikanaan Forssan Kerhola oli suosittu konserttipaikka. Siellä konsertoivat niin Forssan kaupunginorkesteri kuin soittokunta ja kuorot, siellä järjestettiin juhlia, häitä ja hautajaisia ja sen sijainti keskellä kaupunkia on loistava. En tiedä, onko talo enää rakennusteknisesti kunnossa ja olisiko sen akustiikka nykymittapuulla katsoen kelvollinen tai kelvolliseksi korjattava. Koska paikka on nykyisin muussa käytössä, lienee se joka tapauksessa menetetty.

Feeniks tai Forssan yhteislyseon voimistelusali eivät ole kelvollisia konserttipaikkoja ja valitettavasti sellaista ei ole tulossa myöskään uuteen Akvarelliin. Vanhalle Hämeenkulman tontille sopisi mainiosti uusi konserttisali, senkin sijainti olisi loistava ja parkkipaikkoja lähistöllä olisi riittävästi, mutta tällä hetkellä uudesta salistakin haaveileminen lienee utopiaa.

Vaan olisiko Finlaysonin vanhasta voimalaitoksesta konserttisaliksi? Aina silloin asiasta on puhuttu epävirallisesti, mutta kunnollisia teknisiä ja taloudellisia selvityksiä asiasta ei ole tehty. Ehkä nyt olisi sellaisen aika?

Forssan seudulla on viime vuosikymmeninä menetetty niin valtava määrä hienoja vanhoja rakennuksia ja arvokasta kulttuuriperintöä, että tämä kehitys olisi kerta kaikkiaan saatava loppumaan. Työväentalon pelastaminen ja voimalaitoksen saaminen kulttuurikäyttöön olisivat viime hetkellä tehtyjä oikeansuuntaisia askeleita, joita jälkipolvet varmasti tulisivat kiittämään.

Keijo Aho