Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Maatalous ahdingossa – Itse olisin maksamaan lisähinnan kotimaisesta tuotannosta, jos ja kun se kohdistuisi maanviljelijöille eikä keskusliikkeiden moolokin kitaan

Forssan Lehdessä oli su 22.5.2022 kirjoitus hallituksen toimimattomuudesta maatalouden ahdingon suhteen. Tuntuu siltä, että hallituksen kaupunkilaiset ministerit eivät reagoi tosiasioihin maatalouden hädästä. Itse olen helsinkiläinen, joka on viettänyt lapsuudessaan 1950- ja 1960-luvuilla kesiä sukulaisten maatiloilla sikojen ja lehmien ympäröimänä. Ensimmäiset Alfalavalit ja traktorit tulivat osaksi maatilojen päivittäistä arkea.

Tämä energian hinnannousu on todellinen menoerä maataloudelle ja sen harjoittamiselle. Maailman epävarmuustilanne perustelee kotimaisen maatalouden säilyttämistä ja sen tukemista. Ukrainan maatalous- ym. tuotteet ovat poissa käytöstä monta vuotta. Nyt on viimeiset hetket tukea kotimaista maataloutta ja taata sen tulevaisuus. Tämä vaatii hallituksen reagointia.

Toinen merkittävä osapuoli on keskusliikkeiden kuristava ote maataloudelle suuntautuvissa maksuissa. Keskusliikkeiden valikoimassa on monta sinivalkoista tuotetta, mutta niiden hinta on puristettu lähes alle kannattavuusrajan.

Itse olisin maksamaan lisähinnan kotimaisesta tuotannosta, jos ja kun se kohdistuisi maanviljelijöille eikä keskusliikkeiden moolokin kitaan. Erityisesti minua kyrsii S-ryhmän suhtautuminen osuusliikkeenä osallistumisesta maatalouden ahdinkoon. Vastauksia / ratkaisuja odotellessa toivon maatalouden vielä sinnittelevän Suomen omavaraisuuden puolesta.

Tuomo Saarinen

tammelalaisen metsäpalstan omistaja