Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Marinin vierailu vahvisti aikojen muuttumisen – Sodan mielettömyys valkenee vasta sen tuhojen äärellä

Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti epäonnistumaan tuomitun hyökkäyssotansa vanhojen oletusten varassa. Yksi niistä oli sellainen, että hajanainen Euroopan unioni ei kykenisi lyömään kapuloita sotakoneen rattaisiin, vaan seuraisi vain avuttomana sivusta Ukrainan valtausta. Onnistuihan Kriminkin kaappaus.

Toisin on onneksi käynyt.

Suomelle Ukrainan sota on historiallinen vedenjakaja. Aikaisemmin asevienti sotaa käyvään maahan ei olisi tullut kuuloonkaan, mutta nyt jokainen ase ja ammus ovat tarpeen Ukrainan puolustustaistelussa.

Ukrainan saama tuki – ja Venäjään kohdistuvat pakotteet – ovat edelleen puolitiessään. Niitä on edelleen tehostettava, minkä puolesta Suomen pääministeri Sanna Marin esitti Ukrainan-matkallaan jopa yllättävän vahvan vetoomuksen.

Marinin vierailu vahvisti aikojen muuttumisen, minkä merkittävin virstanpylväs oli Suomen Nato-jäsenyyshakemus.

Suomi on paitsi tuleva Nato-maa, mutta myös EU-politiikassaan aktiivinen ja Venäjän mahdollisia vastatoimia pelkäämätön Ukrainan ja samalla rauhan ja yhtenäisen Euroopan puolustaja.

Ensi viikolla EU-johtajien huippukokous eli Eurooppa-neuvosto käsittelee Venäjään kohdistuvaa niin sanottua kuudetta pakotelistaa, jota ainakin Unkari on vastustanut.

Tähän asti Sanna Marinin ei ole ottanut kovin merkittävää roolia ulko-, turvallisuus- ja EU-politiikassa. Nyt hän otti juuri sitä vaatiessaan, että Venäjän sotatoimia on vastustettava myös öljyntuontia koskevin pakottein.

Myös Ukrainan EU-jäsenyys on pantava aidosti vireille siitä huolimatta, että sen toteutuminen on pitkän tien päässä. Ukraina on sidottava osaksi länttä ja Eurooppaa.

Marin liittyi niin valtiojohtajien joukkoon, jotka ovat käyneet Ukrainassa – jopa lähellä sotatoimialueita – järkyttyneenä toteamassa, mitä suunnatonta tuhoa jopa pääosin siviiliväestöön ja laajasti koko ukrainalaiseen infrastruktuurin kohdistuvat sotatoimet ovat saaneet aikaan. Sodan mielettömyys valkenee vasta sen tuhojen äärellä.

Ukrainan puolella on paitsi aineellinen, mutta myös historiallisen laaja henkinen tuki kautta maailmaan. Aivan tätäkään Putin ei osannut edes pahimmissa painajaisissaan ennakoida.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin luona on käynyt maailman johtajia jatkuvana virtana. Vastaavaa ei ole koettu missään eikä milloinkaan.

Maailman media seurasi huhtikuussa Britannian pääministerin Boris Johnsonin käyskentelyä kiovalaisilla kaduilla. Samassa kuussa Zelenskyin vieraina olivat EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja YK:n pääsihteeri António Guterres.

Pohjoismaista Ukrainassa ovat ennen Marinin vierailleet muiden muassa Tanskan pääministeri Mette Fredriksen ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Puola ja Baltian maat ovat luonnollisesti osoittaneet Ukrainalle tukensa myös vierailuin. Yhdysvalloista lämpimän vastaanoton Ukrainassa sai edustajainhuoneen arvovaltainen puhemies Nancy Pelosi, joka kiitti muistiin painuvalla tavalla Ukrainaa taistelusta vapauden puolesta. Taistelu jatkuu.