Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajaturvallisuus on pidettävä kunnossa ­– Kukaan ei saa käyttää hädänalaisia ihmisiä valtapyrkimystensä välikappaleena

Eurooppaa joitakin vuosia sitten koetellut pakolaiskriisi ulottui myös Suomeen. Yksi maahantuloreiteistä oli yllättäen pohjoisella itärajalla, yllättäen, koska ihmiset olivat lähteneet liikkeelle hyvinkin etelästä.

Lapin pienten raja-asemien kautta väkeä tuli Venäjän puolelta niin autonrämillä kuin polkupyörilläkin. Jo tuolloin tiedettiin, mistä on kysymys. Sana hybridivaikuttaminen ei kuitenkaan ollut vielä niin laajassa tietoisuudessa, että olisi täysin oivallettu, että absurdilta vaikuttanut rajaliikenne oli masinoitua.

Pakolaistulvaa voi käyttää härskisti sekaannuksen ja eripuran aikaansaamisen ”kohdemaassa”. Ei tainnut tavoite täysin epäonnistua Suomessakaan. Onko mitään opittu?

Vastaavaa on sittemmin sattunut Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, jonne oli ahtautunut tuhatmäärin ihmisiä. Valkovenäläiset työnsivät heitä rajan yli ja puolalaiset pitivät tiukasti poissa.

Mitään vastaavaa ei saa päästää tapahtumaan Suomen mahdollisesti laajemmassa ja jopa hallitsemattomassa mittakaavassa.

Kun tilanne tulee tilaamatta päälle, lainsäädännön pitää olla aukottomasti kunnossa, jotta viranomaiset tietävät toimintavaltuutensa ja ennen kaikkea kansalaiset voivat luottaa, että tilanteet pysyvät hallinnassa, eikä turvallisuus vaarannu.

Valmiuslain uudistaminen on herättänyt kevään kuluessa eduskunnassa kärjistynyttäkin keskustelua. Opposition kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole olleet lainkaan tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) punavihreän hallituksen esitykseen.

Lakiesityksestä puuttuu pykälä, joka mahdollistaa turvapaikkahakemusten keskeyttämisen eli rajojen sulkemisen.

Miksi Suomi on EU:ssa rajaturvallisuudessakin mallioppilas, kun toiset voivat Puolan tapaan toimia omavaltaisesti?

EU-komission kantaa on kysytty ja se on selvä: rajaa ei voi sulkea edes poikkeusoloissa. Ihmisten vapaa liikkuvuus on EU:n perusmantroja.

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeudet on määritelty laajasti kansainvälisissä sopimuksissa ja EU-säädöksissä. Ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa. Niihin kuuluu kuitenkin myös se, ettei kukaan eikä mikään saa käyttää hädänalaisia ihmisiä venäläiseen tapaan omien valtapyrkimystensä välikappaleena.

Suomessa voidaan pääosin olla rauhallisin mielin. Rajavartiolaitos ja muutkin viranomaiset tietävät kaiken aikaa mitä tekevät.