Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain muutaman euron tähden

Otsikot Tammelan taloudesta olivat syksyn mittaan hälyttäviä ja kunnanjohtaja vaati parin miljoonan säästöjä käyttötalouteen. Supistuvien verotulojen ja valtionosuuksien ja kasvavien sote-kulujen lisäksi syylliseksi nimettiin kyläkoulut. Kunnanvaltuustossa 11.12.2017 kerrottiin neljän koulun lakkautuksilla saatavan säästöjä ainakin 0,5 milj. euroa/vuosi. Samassa kokouksessa esitettiin ja hyväksyttiin ”Norrin-
tien koulun” saneeraukseen 0,5 milj. euroa.

Lakkautettavien neljän koulun toimintamenot v. 2016 olivat yhteensä vajaat 1,3 milj. euroa. Lasketaan ”Norrintien koulun” kustannukset viimeisen tilinpäätöksen 2016 ja virkamiesten julkaisemien tietojen pohjalta ja huomioidaan oppilasennusteet vuosille 2018–2023. Vertaillaan supistetun ja nykyisen kouluverkon toimintamenoja vuosittain ja tehdään yksi muutos: Myllykylän koulun ahtaus puretaan muodostamalla kolmen yksikön yhteinen koulupiiri Kaukjärven ja Teuron koulujen kanssa syksyllä 2018. Nykyisiin koulurakennuksiin tehdään normaalit vuosikorjaukset, mutta ei laajempia peruskorjauksia.

Näin laskien kunnanvaltuuston 6.2.2017 päättämillä lähikoulujen lakkautuksilla nykyiseen kouluverkkoon verrattuna saadaan vuosille 2018–2023 kunnan käyttötalouden säästöksi, ei suinkaan 0,5 milj. euroa, vaan 4000 euroa eli 7 euroa oppilasta kohti vuodessa! Jos koulut jäävät myymättä tai myydään alle tasearvon, lakkautus muuttuu tappiolliseksi. Lakkautetut koulut poistuvat sivistystoimen budjetista, mutta olisi itsepetosta jättää ne huomioimatta kuluina. Oletettua suuremmat ”Norrintien koulun” saneeraus- tai hoitokustannukset aiheuttaisivat lisää tappioita.

Julkisuudessa rummutettu kauhuskenaario Tammelasta tulevana kriisikuntana sai lopulta kunnanvaltuuston enemmistön uskomaan lakkautukset välttämättömiksi.

Valtuusto hylkäsi joulukuussa aloitteen, jolla enemmistö valtuutetuista vielä kesäkuussa 2017 halusi kääntää kunnan kasvuun. Elinvoimaiset kylät kouluineen ovat ehdoton valttikortti seutukunnan kilpaillessa lapsiperheistä. Kahden koululaisen perheen muuton nettovaikutus Tammelan talouteen kuntaveroina ja valtionosuuksina sote- ja koulukulut vähentäen on keskimäärin yli 10000 euroa. Laadukkaat lähipalvelut lapsiperheille tukevat parhaiten kunnan kasvustrategiaa.

Aloitteeni perusopetuksen talouslaskennan ja -suunnittelun parantamiseksi ei kunnanhallituksessa saanut ymmärrystä ja hallitus esittää aloitteen hylkäämistä. Päätetyllä koulujen lakkautuksella ei taloutta tasapainoteta eikä edellä esitettyjä laskelmia voi sivuuttaa vetoamalla konsulttiyhtiö FCG Oy:n yltiöpäisiin säästöpotentiaalisummiin ”virallisina” lukuina. Kuka vielä uskoo niihin?

Lakkautusten taustalla lienee muita tavoitteita. On vedottu laadukkaampaan opetukseen ja oppimisympäristöön, mutta niitä voidaan parantaa ilman lakkautuksiakin. Kysymys on lopulta kunnan strategiasta: näemmekö 150-vuotisen Tammelan tulevaisuuden itsenäisenä, asukkaita palvelevana sivistyskuntana vai alistummeko palvelut kirkonkylään keskittäväksi Forssan kylkiäiseksi ilman omaa päätösvaltaa?

Luotan valtuuston palaavan kuntalaisten selkeästi ilmaisemalle Tammelan itsenäisyyttä ja vahvaa taloutta puolustavalle lapsiystävälliselle ja kylämyönteiselle linjalle.