Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkö ennen ja nyt

Simo Salomaa, kirjoitit (FL 10.1.) kaapeloinnista täyttä asiaa. Unohdit vain sen tosiasian, kuka ne kustannukset maksaa?

1900-luvun alkupuolella sai sähköt maaseudulle vain ne, joilla oli varaa maksaa linjanteko pirttiinsä. Vielä 50-luvulla oli syrjäseudulla sähköttömia talouksia, koska heillä ei ollut varoja linjan rakennuttamiseen.

Nyt on surkeaa se, että kansanedustajat ovat huolehtineet yksityistämällä kansan itselleen maksamien toimien yksityistämisen, kuten osan sähkönsiirtolinjoista myymisen ulkomaisille sijoittajille. Tästä seurasi välittömästi siirtohintojen ja liittymämaksujen roima korotus. Esimerkkinä kotipaikkani sähkölasku alkuvuonna 2016 oli kolme euroa sähkö. Laskun loppusumma oli kuitenkin noin 80 euroa. Tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta, pientilallisilla oli pienet tulot, jolloin saadakseen maksettua linjan kotiin piti tinkiä kaikesta, ruuasta, vaatteista, jne. Eli ne linjat joutui itse maksamaan.

Jos ne linjat olisivat nyt edelleen kansan omistuksessa, kansa hyväksyisi korotukset mukisematta, jolloin olisi vältytty tilanteesta jossa nyt ollaan. Me kuluttajat joudumme maksamaan sen ostohinnan, 3,7 miljardia uusille omistajille pikaiseen tahtiin. Lisäksi he vaativat monopoliyhtiöiltä osakkeenomistajilleen mahdollisimman isot voitot, jolloin me joudumme ostamaan omistamamme sähkölinjat uudelleen.

Kysynkin, miten kauan kansa kestää tätä kyykyttämistä. Verot nousevat, terveydenhoitokin lainvoimalla yksityistetään, jolloin kulut vain kasvavat. Työttömiä pyritään ahdistelemalla elämään alle toimeentulorajan. Silti ei puututa asioihin pienentämällä elämiskustannuksia kuten vaatimalla asumiskulujen pienentämistä. Koska kalliit vuokrat menevät parempiosaisten taskuihin, vaikka heillä olisi jo tarpeeksi ennestään.

Olen sitä mieltä, ettei rahaa pitäisi ottaa sieltä, missä sitä ei ole ennestäänkään vaan sieltä missä sitä on: miljoonatulojen, ahneiden hallussa.

Kunnioitan toki niitä yrittäjiä, jotka ovat itse nostaneet toimintansa maailmanlaajuiseksi. Mutta en niitä, jotka keinottelemalla ovat kansan omaisuutta siirtäneet haltuunsa, pidän heitä maanpettureina. Raimo Koskinen