Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeläisten köyhyys ja yksinäisyys

Suomen senioriliikkeen puheenjohtaja Kimmo Kiljunen pohti hyvin mielipiteessään FL 14.11.2018 eläkeläisten pahoinvointia/köyhtymistä.

Forssassa on yli 22 % yli 65-vuotiaita. Määrä lisääntyy vuosittain.

Yksinäisyys on ikä-ihmisten suurimpia ongelmia. Se koskettaa yli 3000 suomalaista yli 65-vuotiasta. Yksinäisyys aiheuttaa mustihäiriöitä, masennusta, sydänsairauksia, päihdeongelmia, psyykkisiä häiriöitä ja jopa itsemurhia.

Kun ikäihminen on ongelmissa, ei kysytä mikä hätänä ja kuinka voin olla avuksi. Tuijotetaan seinille ja annetaan ymmärtää, että yhteiskunta hoitaa. Hoitosuhteen sijaan puoskarit työntävät käteen psyykelääkettä ja antavat ehkä lupauksen, että palataan asiaan, jos nappulat eivät auta. Sivullisiin sattuu. Jos kiinnostaa. Yleensä ei. Vanhuskin on lähimmäinen, vaikka nuoret eivät sitä aina ymmärrä.

Lähimmäisen rakkautta ei voi ulkoistaa. Ikäihmisen suurin murhe on yksinäisyys. Siihen ei ole tarjolla poliittista päätöstä. Ihmisten on otettava vastuu lähimmäisistä ja varsinkin vanhuksista samalla tavalla kuin he huolehtivat lapsistaan.

Vanhuus ei ole oire, eikä kohde, sen paremmin kuin nuoruus. Kaikki vanhenemme ajanoloon. Vanhuus on yhtä luonnollinen osa elämää kuin huussissa käynti. Olemme kadottamassa kyvyn suhtautua vanhemmuuteen.

Ikäihmisten köyhyys koskettaa. Me seniorit olemme raataneet verissä päin saadaksemme Suomen nousuun. Maksaneet eläkemaksumme.

Suomessa on yli 700 000 tuhatta alle 1400 euroa eläkettä saavaa. Viime vappuna demaripatruuna Rinne vaalilupauksessaan lupasi 100 euroa puhtaana käteen alle 1400 euroa kuukausieläkettä saajille.

Vaalipropagandaa tai ei, mutta joku apu kuitenkin. Tosin tuolla satasella ei saa kuin yhdet talvikengät.

Loppuun yksi vanha elämän viisaus. Kurtut eivät elämää kutista. Keijo Wääri LHKS puheenjohtaja