Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täysarvovakuutus, tätä et tiennyt

Täysarvovakuutus ei määrittele talon arvoa etukäteen. Täysarvovakuutus on tänä päivänä erittäin yleinen vakuutusmuoto. Itse asiassa yhdeksän kymmenestä vakuutusyhtiöstä tarjoaa täysarvovakuutusta.

Täysarvovakuutuksessa talon euromääräistä arvoa ei määritellä millään tavoin etukäteen. Luitte aivan oikein, rakennuksen arvoa ei määritellä vakuutusta tehtäessä millään tavalla. Vakuutusmaksu määräytyy rakennuksen asuinneliöiden mukaisesti, oli rakennus sitten uusi tai vanha.

Euromääräinen arvo määritellään vasta silloin, kun vahinko on tapahtunut. Monesti vakuutusyhtiöiden edustaja näkee talon ensimmäistä kertaa, kun se on palanut.

Täysarvovakuutuksessa vakuutus korvaa tuhoutuneen rakennuksen tilalle uuden. Kuulostaa hyvältä. Mutta todellisuudessa täysarvovakuutus mahdollistaa vakuutusyhtiön mielivallan, koska mitään korvaussummaa ei siis ole sovittu. Täysarvovakuutuksessa on nimittäin rajoitus, jonka perusteella huonokuntoisen rakennuksen tilalle ei tarvitse rakentaa uutta. Kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta paholainen asuu yksityiskohdassa: Rakennus katsotaan huonokuntoiseksi, jos sen arvo on laskenut alle puoleen uuden vastaavan rakennuksen arvosta.

Sekä palaneen rakennuksen että uudisrakentamisen kustannukset määrittelee vakuutusyhtiö. Yksipuolisesti. Pidetään mielessä, että jos talon arvo oli puolet uuden arvosta, korvataan tuho täysin. Jos alle puolet niin ei. Vakuutusyhtiö voi siis arvioida uuden rakentamisen kustannukset erittäin korkeiksi ja palaneen rakennuksen arvon erittäin alhaiseksi. Tämä on mahdollista, jos yhtiö valitsee luvut niin, että välttyisi vakuutuskorvauksen maksamiselta.

Toisin sanoen vanhan omakotitalon korvaus voisi olla 50 / 25 prosenttia uuden arvosta kunnosta ja tasosta riippuen. Tehdystä remontista pitäisi olla dokumentit. Vakuutusyhtiön tarkoitus ei ole missään nimessä vältellä vakuutuskorvauksen maksamisesta, ratkaisut tehdään niiden tietojen mukaan, jotka ovat käytettävissä.

Lopuksi toivotetaan kaikille turvallista kinkun paistoa. Evp Keijo Lindeman