Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vapaussota"

Suomen sotia pitää tarkastella ensimmäisen maailmansodan vinkkelistä. Muutenhan niitä ei olisi käyty 1914–1918.

Vapaussota-nimitystä käytettiin jo sorto- ja aktivistiaikoina. Silloin se käsitti koko kansan.

Kun jääkärit lähtivät sotaoppiin Saksaan, kosketti tämä myös kaikkien yhteiskuntaluokkien poikia. Kun enemmistö jääkäreistä siirtyi Suomeen talvella 1918, jäi satoja sos.dem. jääkäreitä Saksaan (tai jätettiin?). He tiesivät, että Suomessa käyty sota ei enää ollut vapaussota vaan yhteiskunnan välinen sisällissota, jossa ratkaistiin itsenäisen Suomen valtakuviot.

Suomen vapauttamisen Venäjän vallasta toteutti lähinnä keisarillinen Saksa Brest-Litovskin rauhanneuvotteluissa. Saksa painosti Venäjän suostumaan Suomen itsenäisyyteen. Tämä kismitti Leniniä, joka olisi tahtonut solmia sopimuksen sosialidemokraattien kanssa.

Saksa määräsi myös, että Neuvosto-Venäjä ei saa osallistua valtiona Suomen sisäiseen selkkaukseen. Näin tapahtui. Venäläiset seurasivat sivusta, kun saksalaiset nousivat Suomeen auttamaan valkoisia. Pieni joukko neuvostovenäläisiä vapaaehtoisia ja aseapu eivät harjaantumattomia punaisia paljon auttaneet.

Luokkasodaksi vuoden 1918 tapahtumia ei voi kutsua eikä myöskään vapaussodaksi. Kyllä se oli sisällissota.

PS. Myös Amerikan itsenäisyystaistelua kutsuttiin vapaussodaksi. Itse he kutsuvat sitä revoluutioksi, vallankumoukseksi. Englantilaisten mielestä he olivat maanpettureita ja kapinallisia. Lopputuloksena oli itsenäinen Yhdysvallat (13 siirtokuntaa).

M.V.