Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sekavaa valmistelua ja poliittista ohjausta

Forssan kaupunginvaltuusto päättää maanantaina uudesta kouluverkkoratkaisusta. Kesäkuussa 2018 tehtyä monitoimikeskuspäätöstä vastustaneet kaupunginvaltuutetut taisivat olla oikeassa. Silloin rakennuksen kustannusarvioksi arvioitu 20 miljoonaan euroa ei olisi riittänyt. Näin voidaan päätellä siitä, että nyt esitettävän pienemmän rakennuksen kustannusarvio on käytännössä sama.

Kesän aikana kaupungin taloustilanne ja tulevaisuuden näkymät synkkenivät yllättäen, vaikka juuri valtuustossa oli kerrottu tilanteen olevan vakaa. Ilmeisesti kaupungintalolla kuitenkin päädyttiin kesällä tarkastelemaan kaupungin taloutta, rakennuskustannuksia ja virkamiesten vastuita asiassa. Laskelmista taisi käydä selville, että raha ei riitä. Tämän vuoksi piti tehdä uusi kouluverkkoselvitys, joka saatiin liikkeelle Pärjäävä Forssa -talouden tasapainotusohjelman kautta.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 12.12.2018 yksimielisen päätöksen uudesta kouluverkkoesityksestä. Itse olin estynyt kokouksesta työmatkani vuoksi. Kävin asiasta keskusteluja lautakunnan jäsenten kanssa ennen kokousta, lisäksi asiaa käsiteltiin aiemmissa kokouksissa. En allekirjoita päätöstä kaikilta osin.

Kaupunginhallitus teki maanantaina 7.1. päätöksen uudesta kouluverkosta. Kaupunginjohtaja päätti muuttaa lautakunnan yksimielistä päätöstä, näin hän voi toki tehdä. Osa päätöksen tehneistä poliitikoista on ollut ennen sitä mieltä, että yksimielisiä päätöksiä ei saa muuttaa. Nyt he kuitenkin olivat muutetun esityksen takana, hieman ristiriitaista. Osa heistä mainostaa myös itseään vastuunkantajina, se näyttää myös unohtuvan vaalien lähestyessä

Monitoimikeskuksen ja kouluverkon valmistelutyö on ollut sekavaa. Johdonmukaisuutta siitä on myös saanut etsiä. Onko kyse ammatinhallinnasta vai poliittisesta ohjauksesta? Alan kallistua jälkimmäisen kannalle.

Uudessa esityksessä ongelmana on 1650 neliömetrin liikuntatila, joka on alkanut ohjaamaan liiaksi koko hanketta. 20 miljoonan euron kustannusarvio tuskin riittää sen rakentamiseen. Valitettavaa esityksessä on myös, että Vieremän, Heikan ja Talsoilan koulujen kohtalo jää edelleen auki. Hallituksen esityksellä asioita siirretään tulevaisuuteen muiden päätettäväksi. Valtuuston pitäisi maanantaina ratkaista kouluverkon kohtalo. Päätöksessä pitää huomioida kaupungin taloudellinen tilanne, koulurakennusten kunto ja oppilasmäärän kehitys. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja Vesa Niininen sd.