Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monikyläseikkailun fiktiot ja faktat

Fiktiota ja faktaa monitoimipäiväkotikouluseikkailusta: Fiktio 1 : Kesäkuussa (2018) 700 lapsen ja nuoren päiväkoti, alakoulu, yläkoulu ja liikuntasali maksavat forssalaisille veronmaksajille vain 19 miljoonaa.

Fakta 1: Tammikuussa (2019) myönnetään, että 19 miljoonaa ei riitäkään kesäkuussa tehtyyn päätökseen. Siksi tuodaan päättäjille karsittu esitys, joka on 500 lapsen päiväkoti ja alakoulu. Ongelmaksi tulee palloiluhalli (1650m2), joka nostaa tämänkin esityksen kustannukset pilviin. Fiktio 2 : Forssan talous on kunnossa ja kantokyky riittää monitoimikeskuksen rakentamiseen.

Fakta 2: Jos poismuutto jatkuu ja syntyvyys on 100 lasta vuodessa, verotulomme eivät riitä monitoimikeskuksen investointikustannuksiin ja sen jälkeisiin käyttötalousmenoihin. Meiltä jää myös saamatta opetustoimen valtionosuudet. Ne ovat pian kolmasosan pienemmät kuin pari vuotta sitten. Fiktio 3 : Koulumyllerrys koskee vain osaa kouluista.

Fakta 3: Tulevaisuudessa kaikki alakoulun oppilaat siirretään monitoimikeskukseen, jos syntyvyys jatkaa laskuaan ja poismuutto jatkaa negatiivista kehitystään. Ikävää, että eräät päättäjät ovat sitä mieltä, että oppilaille ja pienille lapsille, jopa vauvoille on unelma päästä monitoimikeskukseen. Olen lähikoulujen kannattaja. En myöskään ymmärrä sitä, miksi 0–5-vuotiaat laitettaisiin monitoimikeskukseen, mutta 6-vuotiaat jatkaisivat Wahrenin vuokratiloissa. Fiktio 4 : Monitoimikeskus on valmis vuonna 2022.

Fakta 4: Vuosi 2022 ei ole realistinen aikataulutavoite. Tölön koulun pellolle, johon monitoimikeskus on päätetty rakentaa, ei ole vielä hyväksytty kaavaa. Fiktio 5 : Monitoimikeskus rakennetaan, koska uuden opetussuunnitelman perusteet vuodelta 2014 vaativat näin tehtävän (OPS otettiin käyttöön v. 2016 alkaen).

Fakta 5: Uusi opetussuunnitelma ei vaadi monitoimikeskuksien rakentamisia. Innostuksen oppimiseen luovat edelleen koulun aikuiset eivät tilat. Tölö ja Kuhala olisi pitänyt peruskorjata jo aikaa sitten. Fiktio 6 : Saamme palloiluhallin rakentamiskustannuksiin valtavan summan valtionapua.

Fakta 6: Valtionapua saa palloiluhallin kustannuksiin vain muutaman prosentin. Tahallisesti tai tahattomasti on annettu sellainen kuva kuin valtionapusumma olisi hyvinkin suuri. Fiktio 7 : Erityisoppilaiden määrä vähenee tulevina vuosina ja siksi opetustilat tehdään vain 100 erityisoppilaalle. Naapurikuntien kanssa yhteistyö erityisopetuksessa on turhaa ja siksi se lopetetaan.

Fakta 7: Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on koko ajan kasvussa. Tällä hetkellä Tölön koulun pienryhmissä oppilaita on 129 oppilasta. Olisi erittäin kummallista lopettaa hyvin toiminut ja pitkäikäisin ja taloudellisestikin järkevä kuntayhteistyö naapurikuntien kanssa. Enkä ymmärrä, miksi erityisoppilaiden tilat alimitoitetaan suunnitelmassa. Fiktio 8 : Tulevaisuudessa Forssa ei tarvitse jäähallia ja Vesihelmeä. Jompikumpi on suljettava.

Fakta 8: Forssa tarvitsee sekä jäähallin että Vesihelmen. En suostu luopumaan kummastakaan. On kummallista, että meille päättäjille kerrotaan budjetin valmistelussa 2018, ettei meillä ole varaa ylläpitää Vesihelmeä eikä jäähallia. Samalla meillä on kuitenkin varaa rakentaa 1650 m2 palloiluhalli.

Emmi Lintonen valtuuston 1.vpj