Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fiktioita ja faktoja uudesta koulusta

Me forssalaiset koulu- ja kasvatusasioista vastuussa olevat SiTu- eli sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan jäsenet olemme nähneet monitoimikeskuksen suunnittelussa monia vaiheita. Lautakunnan tehtävänä on pohtia ja päättää korjaavat toimenpiteet Forssan koulujen laskevaan oppilasmäärään. Meillä Forssassa on liikaa sekä peruskoulun käytössä olevia koulurakennuksia että perusopetuksen oppilaspaikkoja. Vielä kymmenisen vuotta sitten koulun aloitti vuosittain keskimäärin yli 160 lasta. Jos ennustettu oppilaskato jatkuu yhtä voimakkaana ja syntyvien lasten määrä jää alle 100 lapsen, tilanteen odotetaan lähivuosina entisestään vaikeutuvan.

Syksyn budjettivalmistelussa lautakunnan lähtökohtana oli 125 koulun aloittavaa lasta, minkä perusteella arvioitiin koulujen tulevia oppilasmääriä ja sen perusteella määräytyvää valtionapua. Taloudelliselta näkökannalta Forssan on nyt reagoitava hyvissä ajoin tulevaan, jotta perusopetuksen tulot vastaavat menoja. Vaihtoehtoisesti voimme tietenkin maksaa omista verovaroistamme vajaakäytössä olevien koulurakennusten ylläpidon ja epätarkoituksenmukaisia, alamittaisia 10 oppilaan opetusryhmiä.

Koulurakenteen remontti on siten pakko tehdä, vaikka emme ottaisi huomioon mahdollisia tulevia vanhojen koulurakennusten peruskorjaustarpeita tai sisäilmaongelmia. Lisäksi esitettyjen arvioiden mukaan nykyisten päiväkoti- ja koulurakennusten peruskorjauskulut nousevat lähes saman suuruisiksi uudisrakentamiseen verrattuna. Lautakunnan lähtökohtana on ollut reagoida supistuviin perusopetuksen ikäluokkiin poistamalla heikoimmassa kunnossa olevat päiväkodit ja koulurakennukset sekä rakentamalla tulevaisuuden haasteisiin paremmin vastaava uusi monitoimikeskus. Samalla tulevaisuuden uudet opetussuunnitelmat voidaan myös Forssassa ottaa täysipainoisesti käyttöön. Lisäksi erityisopetuksen 100 oppilasta saisivat monitoimikeskuksessa uudet, heille varta vasten tarkoitetut ja suunnitellut tilat.

SiTu-lautakunta perusti opettajista ja virkamiehistä koostuvan suunnittelutyöryhmän, jonka tarkoituksena oli suunnitella monitoimikeskuksen koulu. Lautakunnassa on ollut hyvä yhteishenki hankkeen valmistelussa ja päätöksenteossa. Lautakuntaan tuotiin opettajien suunnitteluryhmän päätösesitys monitoimikeskuksen rakentamisesta. Ehdotus sisälsi alakoulun, erityisopetuksen ja päiväkodin tilojen rakentamisen monitoimikeskukseen.

Keskuskoulun asema ainoana yläkouluna ja edellä oleva erityisopetuksen oppilasmäärän ennuste ovat tulleet suunnitteluryhmän opettajilta. Lautakunta hyväksyi tämän yksimielisenä opettajilta tulleena ratkaisuna.

Lautakunnan päätöksen jälkeen alkoi korviimme kuulua, ettei kaikkien opettajien mielipide ollutkaan kantautunut meille lautakuntaan asti. Osa opettajista kannattaa kahta yhtenäiskoulua. Tämän vuoksi päädyimme valtuustossa palauttamaan asian uudelleen valmisteluun, jotta voimme vielä harkita asiaa lautakunnassa. Me allekirjoittaneet kannatamme uuden monitoimikeskuksen rakentamista.

Saara Jokinen

kaupunginvaltuutettu ja SiTu-lautakunnan jäsen

Pasi Vikman

kaupunginvaltuutettu ja SiTu-lautakunnan jäsen