Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jarrua kouluasiassa, forssalaiset

Uuden koulun ja siihen liittyvien tilojen rakentamisesta johtuva keskustelu näyttää nyt karkaavan päättäjien käsistä. Tilanteet ja väestön kehityksestä saatavat tiedot muuttuvat niin nopeasti, että parhaimmatkaan päättäjät eivät pysy mukana. Kolme kuukautta vanhat väestön ja lasten määrän kehitysluvut menevät vanhaksi, kun uutta tietoa pukkaa erilaisista tiedostoista, jotka usein perustuvat arvioihin ja olettamuksiin. Forssan Lehdessä 17.1.2019 julkaistun maakuntakaavan arviot väkimäärän kehittymisestä alueellamme eivät ole kovin mukavaa luettavaa.

Forssan valtuusto teki hyvän päätöksen siirtää monitoimikeskusratkaisua eteenpäin luvaten palata kolmen kuukauden kuluttua asiaan. Annan siirtämispäätökselle suuren arvon ja rohkenen julkituoda oman ajatukseni, että siirto voisi olla vuoden pituinen. Sen aikana esimerkiksi nyt tiedossa olevaan ja osin arvioituun lapsimäärän ja aikuisväestön kehitykseen saattaisi tulla lisää tietoa. Vuoden jatkoajalla päättäjille jäisi enemmän aikaa harkita, tarvitaanko pitkälle kolmatta kymmentä miljoonaa maksavaa uutta rakennusta lainkaan.

Monet ajatteleviksi tuntemani ihmiset ovat jo nyt esittäneet rakentamisen vaihtoehdoksi vanhojen koulujen korjausta vähitellen ja siten, että niiden käyttöikä jatkuisi monilla vuosilla. Vanhojen koulujen tarkempi tutkimus voisi tuoda todellista tietoa niiden hyvyydestä tai huonoudesta. Esimerkiksi vanha Keskuskoulu, jonka rakentamisen muistan, on todettu puhtaaksi ja lujaksi koulurakennukseksi. (Heikan koulukin tehtiin hyvin. Sen tiedän, kun rakensin kotiamme sen viereen samaan aikaan.)

Mielestäni kouluasioista päättäminen kuuluu kaupunginvaltuustolle, jossa varsinkin isommissa puolueissa on päättäjiä, jotka ovat jo pidempään olleet kiinni vallankahvassa ja ovat ottaneet asioista selvää päätöstensä tueksi. Edelleen pitää paikkansa se vanha sanonta, jonka mukaan “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”.

Erkki Kaakinen