Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työ tekijäänsä kiittää

Ammattitaito ja -ylpeys uudelleen kunniaan. Ennen puhuttiin työnteosta. Nyt työelämästä.

Työpaikoilla käsitteet ovat löystyneet: ammattiylpeys, ammattitaito, ahkeruus, kokemus ja yhteishenki. Mitä niistä on jäljellä?

Tilalle on tullut koulutus ja tasa-arvo. Ei silti hyviä asioita. Mutta on myös havaittavissa työpaikkakiusaamista, häirintää ja työuupumusta. 60-luvulla ei ollut erikseen paska- ja pätkätöitä, oli vain töitä. Ei kaihdettu edes risumetsään menemistä.

Oli tapana sanoa, että työ on paras lääke vaivaan kuin vaivaan. Nyt lääkitään sairaslomalla. Työ on paras lääke syrjäytymiseen, masennukseen, yksinäisyyteen ja köyhyyteen viinan sijaan.

Nyt puhutaan, että työttömiä olisi hyvä kouluttaa yrittäjiksi. Sepä vaan ei ole niin helppoa. Koulutus ei auta, ellei ole ideaa, niin kuin Leijonan Luolassa. Jos hamuat yrittäjäksi, niin yksi keino on kääntyä Forssan Yrityskehityksen kontolle. Ekholmin Pekka auttaa alkuun. Loppu on omissa käsissä.

Yrittäjänä menestymiseen on olemassa yksinkertainen resepti. Jos sinulla on kuningasidea, niin sekään ei vielä riitä. Apua siitä on.

Palkkaakin on itselle maksettava, ettei loppuunpalaminen uhkaa. Lisäksi yrityksen perustamiseen voitaisiin uudelle yrittäjälle kustantaa vaikka vuodeksi hyvä kirjanpitopalvelu. Harva kaatuu verotukseen, mutta ei kunnolliseen kirjanpitoon.

Entisaikaan johtajat olivat oikeita patruunoita. Oli myös johtajia, jotka olivat harjoitteluaikoinaan haalarihommissa, niin tehtaissa kuin rakennustyömailla. Heidän ei tarvinnut käydä kehityskeskusteluja. He osasivat puhua timpurin kanssa koolaamisesta ilman konsultin ohjekirjaa. Papereista on helppo lukea, mutta omien korvien väliin on vaikea katsoa.

Johtaja on yleensä provisiopalkkainen virkamies, jota ajaa eteenpäin lyhyen tähtäyksen ahneus. Pörssi on pirullinen.

On kehitetty sellainenkin sanahirvitys, kuin työhyvinvointikysely. Vastausten mukaan parhaiten viihdytään pienissä yrityksissä, joissa on johtaja, myynti, kirjanpito ja ne duunarit. Heidän pitäisi olla joskus eri mieltä riitaantumatta. Kiusaamis- ym. ongelmat syntyvät vasta, kun hierarkiaportaita on useampia. Tehtaissa pyörii monenlaista pikkunilkkipomoa, joiden tarkoitus on päteä nipotuksin.

Pienessä yrityksessä kaikki tietävät, mitä firma tekee, ketkä ovat asiakkaita ja kuka on kunkku. Silloin ei tarvita päällepäsmäröintiä.

Ammattitaito ja työkokemus ovat joutuneet ristiriitaan tittelien turhantärkeyden kanssa.

Moni yritysjohtaja saa kiksejä kertoessaan, että ei ole maksanut palkkaa itselleen, eikä myöskään pitänyt päivääkään lomaa. Se ei ole työhyvinvointia, vaan työalkoholismia. Pienikin breikki auttaa jaksamaan.

Muistellaan vielä vanhaa hyvää aikaa. Silloin ihmisillä oli selkeitä ammatteja. Nykyisin on titteleitä. On data,-resto,-trade,-sosio,-media,-arte ja luojaties mitä.

”Työ ei ole sitä mitä teet elääksesi. Työ on sitä mitä teet elämälläsi”

Keijo Wääri