Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauhistuttava verotus

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas, ministeri Sanni Grahn-Laasonen maalaili kolumnissaan 7.4. kauhukuvia suomalaisesta työn verotuksesta ja erityisesti siitä, jos pystyy hankkimaan lisätuloja tai palkankorotuksen. Esimerkkinä hän käytti mm. 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevaa suomalaista, jonka lisätulot verottaja lähes ryöstää.

Tämän vuoden alusta saimme uudenlaiset verokortit, joissa jokaisella on vain yksi tuloveroprosentti ja aikaisemmat portaikkoverokortit poistuivat käytöstä. Näin jokaista ansaittua euroa kohdellaan samalla prosentilla. Mikäli tulot muuttuvat on haettava muutosverokortti, jossa huomioidaan tulojen muutokset ja edelleen kaikkia ansaittuja euroja verotetaan saman tuloveroprosentin mukaisesti. Tätä voisi kutsua myös verosuunnitteluksi.

Nyt, jos ehdokas Grahn-Laasosen esimerkin mukaisesti, 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevan tuloveroprosentti olisi 25, niin silloin yksinkertaistaen, hänen vuosiansionsa olisivat 36000 euroa, josta hän maksaisi tuloveroa 9000 euroa. Mikäli hän saisi 100 euron palkankorotuksen, niin hänen vuosiansionsa nousisi 37200 euroon ja Grahn-Laasosen esimerkin mukaisesti mukaisesti hänen vuotuinen maksettava tulovero olisi 9565,20 euroa. Näin ollen hänen uusi tuloveroprosenttinsa olisi 25,7, joten esimerkkitapauksessa palkansaajan verotus kiristyisi 0,7 prosenttiyksikköä.

Tuon verokorttiuudistuksen myötä olisikin jo korkea aika lopettaa hömpötys marginaaliveroista ja siirtyä puhumaan tuloverotuksen tasosta, olkoon se sitten ankaraa tai kevyttä katsojan näkökannasta riippuen.

Kokoomuksen esittämän tuloverotuksen keventämisen miljardilla ja siirtämällä verotuksen painopistettä kulutus- ja ympäristöveroihin pitää kyllä miettiä, että miten se kohtelee meitä tasapuolisesti ja miten ehdokas Grahn-Laasonen tuota mallia meille tarkemmin avaisi?

Seppo Vuorio

Forssa