Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhannuksena vanhakin nuortuu

Juhannus ei ole pelkästään nuorison juhla, joka vietetään, heidän haluamallaan tavalla, vaan Suomen juhannus on valoisan ja lämpimän ajan juhla, joihin vanhatkin kelpaavat ja haluavat päästä mukaan.

Suomalaisessa kielenkäytössä pyritään välttämään kauan eläneestä ja paljon maailmaa nähneestä ihmisestä nimitystä, vanha. Tilalle keksitään sanoja: seniori, ikäihminen, pappa, mamma, karjalanmurteessa Ämmä ja Äijä. Vanhus sanaakin joissakin yhteyksissä olen nähnyt käytettävän, mutta minä saanen tässä tekstissäni käyttää selkeää ilmaisua vanha ihminen, lyhennettynä – vanha.

Sain olla mukana huvilalla, johon isäntäväki oli kutsunut sukulaisiaan. Joukkoon kuului nuoria ja kaksi minua ja puolisoani vähän vanhempaa ihmistä. Me neljä, joiden keski-ikä on kohtalaisen korkea, saimme valita avaralta terassilta istuinpaikaksemme kohdan johon aurinko ei paahtanut täydellä lämmöllä.

Nuoria kiinnosti enemmän auringonpaiste. Heidän yhteinen keskustelu oli vilkasta ja naurunremakkapitoista. Saunomisen jälkeen pöytiin ilmestyi janojuomien sekaan myös jokunen oluttölkki.

Vanhojen pöydissä pärjättiin saunomisen ja seurustelun aikana viilennetyillä Novelle ja Wishy – nimisillä juomilla. Itse kävin päästämässä kraanasta kylmää vettä, joka oli varmasti puhdasta ja pulppusi lasiini yli sadan metrin syvyydestä sopivasti jäähdytettynä.

Ihmettelin miten vanhojen pöydissä keskustelu käytiin vanhoja forssalaisia asioita muistellessa. Meitä vanhemmat seuralaisemme tiesi ja muisti tapahtumia ajoilta jolloin kaupunkimme oli vielä kauppala. Tehtaassa kudottiin kangasta yötä päivää ja linja-autoasema oli paikka johon Someron linjan autot toivat väkeä.

Sota-aika puutteineen ja suruineen muistettiin, samoin Yhteislyseo ja siellä opiskelleet. Isoa koskisiltaa ei vielä ollut, vaan joki ylitettiin kehräämön nurkalla olleen kivisillan kautta.

Aika kului nopeasti toinen toistemme tarinoita ja muistoja kuunnellessa. Vitseille naurettiin vedet silmissä ja tunsimme nuortuneemme monta vuosikymmentä. Iltapäivä vaihtui illaksi ja tuli kotiinlähdön aika.

Olin luvannut antaa kavereilleni paluukyydin ja mikäpäs oli luvatessa, kun vanhojen juomiksi riitti jäähdytetyt alkoholittomat pullojuomat. Paluumatka meni hyvin ja Forssaan saapuessamme aurinko oli jo matalalla, häikäisten silmiämme.

Toisiamme kiitellen palasimme koteihimme ja totesimme, että olemme nyt paljon nuorentuneita, kuin huvilalle mennessämme. Ilta ja kotimatka oli mennyt hyvin ja mikäs oli mennessä? Olinhan koko ajan ollut sata prosenttisesti vesiselvä.

Erkki Kaakinen