Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylös kuopasta Forssan seutu

Forssa ja Forssan seudun kunnat on tuomittu ikuisiksi ajoiksi elämään puutteessa ja paljon alemmalla elintasolla kuin monet muut pienistä kunnista koostuvat väestöalueet. Vain aikoinaan tehdyt kuntien yhteenliittymät olisivat muodostaneet alueesta maaseutukaupungin, jossa väkiluku olisi ollut reilusti yli 30 000 asukasta.

Peltoja, metsiä ja kauniita vesistöjä olisi ollut enemmän, kuin yhden kaupungin tarpeisiin. Nyt pienet kunnat ja Forssa siinä keskellä koostuvat kovalla vauhdilla autioituvista pienistä maatiloista, jotka hoitamattomina kasvavat ruohoa ja vesakkoa.

Pienet, muutaman tuhannen asukkaan kunnat eivät millään keinoilla, ainakaan ilman lisääntyvää velanottoa, pysty selviytymään niille lankeavista yhteiskunnan aiheuttamista rahanmenoista. Väestöpohjat muuttuvat nopeasti aina enemmän hoivaa vaativaksi. Tienaavia ja veroja maksavia ihmisiä on joka vuosi vähemmän ja vähemmän, eikä niillekään, jotka ovat työikäisiä ja työkuntoisia, ole kotikunnassa eikä lähimaillakaan töitä, joista maksetaan kunnollista palkkaa.

Syntyvyys on laskenut, ja synnyttävien äitien määrä vähenee tiuhaan tahtiin. Kuntien valtuutetut ja virkamiehet pohtivat päänsä puhki, millä konsteilla selvitään lasten kouluttamisesta. Jokaisessa kunnassa pitää olla koulut, opettajat ja koululaisten kuljetukset. Komeat kunnantalot pitää olla ja niissä virkailijat ja johtajat. Tiet ja yhteiset alueet on pidettävä kesät ja talvet ajettavassa kunnossa.

Mitä tulee mahdollisten palkanmaksukykyisten yrittäjien löytymiseen ja tulemiseen muutaman tuhannen asukkaan kuntaan, josta parhaassa työvireessä olevat työikäiset käyvät töissä muualla ja kunnanjohtaja (vaikka hyvä puhujakin) yrittää houkutella yrittäjiä paikalle, niin hyvältä näyttänyt yrittäminen on melkein sataprosenttisesti tuomittu epäonnistumaan.

Kuntien luottamushenkilöille on tullut viimeiseksi keinoksi esittää ja kannattaa kuntien yhteistyötä. Mielestäni silläkään ei pitkälle pötkitä, sillä sen hedelmällisyys on nähty ns. yhteisen yrityskehityksen toiminnassa, joka on perustettu, riidelty, lopetettu ja taas aloitettu alusta ilman selkeitä tuloksia. Kun kehittäjäksi on löytynyt pätevä, työstään innostunut henkilö, on kantapäitä näytetty melko pian.

Jos tämä rakas kotiseutuni olisi jo vuosia sitten muuttunut kuntaliitosten avulla yhdeksi kaupungiksi, olisi alueen johtajilla ollut paljon paremmat mahdollisuudet onnistua väestön ja teollisuuden houkuttelussa. Eikö kannattaisi vuosia sitten tehtyä kuntien yhteen liittämistä alkaa taas selvittää, sillä ajat ovat muuttuneet ja päättäjät vaihtuneet ja viisastuneet?

Erkki Kaakinen