Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hieno kuorokonsertti

Olin su 5.10. Forssan kirkossa kuuntelemassa Sulasolin Hämeen piirin 50-vuotisjuhlakonserttia. Tunnelmaa oli tarjolla laidasta laitaan. Laulamassa oli useampi kuoro ja kuuntelukokemus vaihteli totaalisesta hurmaantumisesta myötähäpeään. Kuorojen taso tavallaan jakaantui kahteen osaan: hyviin (ellei loistaviin) ja heikkoihin. Huomasin kysyväni itseltäni jokaisen esityksen aikana: ”Mikseivät he voisi laulaa lisää?” tai ”Voisiko ne jo lopettaa?” Heikompien esitysten pilaamatta oli konserttikokonaisuus hieno musiikkikokemus ja jokaisen laulajan innostuneisuus kantoi parvelle saakka. Kokemuksen olisin mielelläni jakanut useamman paikallisen kanssa.

Oletin, etten saa istumapaikkaa, koska kirkko oli autojen saartama. Sisään astuessani huomasin yllätyksekseni, että vapaita paikkoja riittikin. Autot olivatkin kuorolaisten ja heitä taisi ollakin enemmän kuin yleisöä. Mietin kuunnellessani forssalaisia kuoroja, jotka olivat mielestäni siinä heikommassa puoliskossa, että korreloiko tilaisuuden yleismäärä myös forssalaiseen kuorolaatuun. Eli jos kuorolaulu ei tämän enempää paikallisia kiinnosta, niin ei varmaan kiinnosta lähteä laulamaankaan kuoroon? Kun paikallisten kuorojen keski-ikäkin näyttäisi huitelevan jossain 70 vuoden paremmalla puolella, voi hyvin kysyä, onko Forssassa kuoroja kohta enää lainkaan.

Sinänsä kuoroharrastus on hienoa ja elämisen tasoa kohottavaa toimintaa. Lopultakin tärkeintä ei ole se, miltä kuoro kuulostaa vaan se, että yhdessä tekeminen on kivaa.

Olisi kuitenkin toivottavaa, että Forssaankin saataisiin sellaista kuorotoimintaa ja vetäjiä, jotka houkuttelisivat nuorempaa väkeä mukaan kuorotoimintaan. Olisi ihanaa saada kuunnella paikallista laatukuoroa, joka voisi kuulostaa ja näyttää samankaltaiselta kuin esim. kamarikuoro Gaudete! tai naiskuoro Timotei, jonka johtaja Anneli Julen on todellakin kiitoksensa ansainnut. Järisyttävän hyviä esityksiä!

Kimze Uotila

Forssa