Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tontteja ja kaavoja - Jos haluaisi pienempään, ei aina vanhasta talosta saa pienemmän uudehkon asunnon hintaa

Laukeelan korttelin 28 ja puistoalueiden asemakaavan ja asemakaavamuutoksen ehdotus on tästä päivästä kuukauden nähtävillä kunnanvirastossa. Kunnanhallituksen pitää lain mukaan laittaa laadittavat kaavaehdotukset nähtäville, jotta asianosaiset ja kuntalaiset voivat tarkastaa mahdollisesti heitä koskevat tai heihin vaikuttavat kaavamääräykset.

Onneksi nykyisin näissä ilmoituksissa kerrotaan myös alue, jota se koskee. Tässä tapauksessa terveyskeskuksen ympäristöä noin kahdeksan hehtaarin alueella.

Vuosittain valtuusto saa selvityksen kunnan kaavoitustilanteesta. Kunta koskevat maakuntakaavat, yleiskaavat ja asemakaavat sekä erityiskaavat kuten rantakaavat. Kunta päättää muista paitsi maakuntakaavasta, jonka hyväksyy maakunta ja vahvistaa ministeriö.

Tuoreimmasta kaavakatsauksesta käy ilmi myös Urjalan kunnan tarjolla olevien tonttien määrä lukuun ottamatta kyläkeskuksista kuten Menonen ja Urjalankylä hankittuja tonttialueita. Tarjolla on 53 pientalotonttia, joista Kirkonkylän asemakaava-alueella Laukeelassa 12, Kolkanjoella 14 ja Peltorinteellä 12 sekä Huhdissa eli asemalla 13. Lisäksi Nuutajärvellä on yksi. Rivitalotontteja on Huhdissa neljä ja kirkonkylässä seitsemän. Kaavakatsauksen mukaan tarjontaa pidetään riittävänä vähäisen kysynnän takia.

Rakennusvalmiita yritystontteja on ysitien varrella seitsemän ja lisää on tulossa Metallitien varteen.

Neliöhinta ei päätä huimaa, Se on Kolkanjoella 1,25 ja muualla 1,30 euroa paitsi Peltorinteellä 4 euroa neliömetriltä. Edullisin tontti Huhdissa Rajakujalla maksaa 1316 euroa ja kallein Kolkanjoella Moisiontiellä 20 190 euroa. Tonttikoot vaihtelevat eri alueilla. Pienin on 830 ja suurin 6730 neliömetriä. Nuutajärven lasilinnuntiellä olevalle 950 neliön tontille ei ole vahvistettu hintaa.

Edullisimmat asunnot saa tällä hetkellä Nuutajärveltä. Etuovi.comissa on myynnissä 4h+k+s 20 000 eurolla ja edullisin rivitaloasunto 3h+k+kph+wc maksaa 9000 euroa. Halkivahasta saa 108 neliön omakotitalon 59 000 eurolla. Kallein omakotitalo on Myllynkulmalla, 245 neliötä sekä oma pihalampi 328 000 e. Huhdissa kallein on 239 000 e ja Kirkonkylässä 219 000 e. Halvin kerrostaloasunto on Huhdissa 69 neliötä 3 h+k+kph +vh+p hintaan 20 000 e. Kirkonkylästä saa 59,5 neliötä kerrostalosta 35 000 eurolla.

Asuntomessuilla Kouvolassa kävin katselemassa uusimpia asumisen tuulahduksia. Aika paljon tarvitaan rahaa uuden rakentamiseen, teki sitten valmistalon tai pitkästä tavarasta.

Maaseudulla monella vanhemmalla asukkaalla on paljon tilaa. Jos haluaisi pienempään, ei aina vanhasta talosta saa pienemmän uudehkon asunnon hintaa.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. osoite: seppo.pirhonen@urjamedia.fi