Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloitettaisiinko ihan läheltä - Niin yksinkertainen asia kuin roskien heittäminen roska-astioihin on isolle osalle ihmisiä ylivoimaista

Ilmastonmuutos on monelle yhtä suuri ja vaikeasti hahmotettava asia kuin esimerkiksi 50 miljoonan euron superjättilottopotti. Niin suurta, ettei tavallinen pulliaisen käsityskyky riitä ymmärtämään, miten valtavasta asiasta on kysymys.

En haluaisi olla pessimisti, mutta kun katselen päivittäin ympärilleni, usko ihmiskunnan kykyyn ratkaista suuren mittaluokan ympäristöasioita karisee väistämättä. Niinkin yksinkertainen asia kuin roskien heittäminen roska-astioihin on isolle osalle ihmisiä aivan ylivoimaista.

Työmatkani varrella on kauppa, jonka paistopisteestä kantautuu pyöräreitillenikin herkullinen vastaleivotun tuoksu. Vähemmän herkullinen näky on tienvartta reunustavien tyhjien leivonnaispussien rivistö.

Olen todistanut myös jäätelön riisumista kääreestä heti kaupan ulko-oven vieressä. Siinä on myös roska-astia. Lopun arvaatte. Kyllä, jäätelöpaperi maassa.

Huvitan itseäni kuvittelemalla, miltä tällaisten ihmisten kotona näyttää. Talouden siistein paikka lienee roska-astia, sillä kun ei taida olla mitään käyttöä. Jos on, ihmettelen suuresti, miten roskakäyttäytyminen voi vaihdella eri paikoissa niin paljon.

Jännästi tienvarren roskista voi päätellä, mitä viikon hetkeä eletään. Viikonloput erottaa siitä, että tienvarrelle on — kuin harkiten — heitelty tasaisin välein tyhjiä juomatölkkejä. Autossa kulkevat kevyesti täysinäiset tölkit. Mutta kas, kun juoma on juotu, huis vain, ikkunasta pientareelle.

Entäs tuhkakupittomat autot? Jos on pakko tupakoida autossa, eikö tumpin voisi laittaa tuhkakuppiin? Jos ei sellaista ole, niin varmasti kotoa, sieltä lattialta muun roskan seasta, löytyy vaikkapa tyhjä juomatölkki, jonka voi napata autoon tuhkiksen virkaa toimitttamaan. NIksin saa vapaasti varastaa.

Niin näppärää kuin kahvin ostaminen mukaan pahvikupissa onkin, olen alkanut vihata pahvikuppeja. Turhaa vihaa, syytönhän kuppi siihen on, että se tyhjänä löytyy pientareelta. Sama koskee noutoruoan styrokspakkauksia, paperipusseja, muovipillejä ja muita kertakäyttökulutuksen mallikappaleita.

Tässä yhteydessä en edes jaksa saarnata kierrätyspisteisiin roudatuista televisioista, jääkaapeista ja muusta kodin elektroniikasta. Vinkkinä kerron, että samalla vaivalla kun autolla surauttaa kierrätyspisteelle, laitteet voi kuljettaa Kiimassuollekin. Eikä maksa kuin vaivan.

Kun roskaamista seuratessani olen saanut tarpeeksi kiukkua kerätyksi, otan käyttöön keskimmäiseni alaluokilla koulussa piirtämän valistusjulisteen keinot. Pelkistetyssä kuvassa töröttää roskapönttö, jonka kyljessä teksti: Roskat tänne, tai tulee nyrkistä.

Menisikö perille?

Kirjoittaja on Forssan Lehden vastaava uutispäällikkö.