Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiede vai tarina

Matti Luostarinen, tee empiirinen testi ja tutkimus. Mene Forssan teatteriin katsomaan näytelmä Sammakkokuningas – Pelin Hinta. Istu mukavilla teatterin uusilla tuoleilla pari tuntia. Mieti, kykeneekö tiede kertomaan halveksivasi jääkiekon varjopuolista muuta kuin tilastoilla ja väitöskirjoilla, joita kyllä suuresti arvostan ja joita tarvitaan.

Anna tunteesi avautua ja koeta samaistua nuoren ammattiurheilijan maailmaan. Maailmaan, joka on luotu juuri kylmien tieteellisten ja taloudellisten tosiasioiden pohjalta, tavoitteena viihde, menestys ja taloudellinen tuotto. Vastakkain ovat nuoren ihmisen elämä ja luonnontieteen ja taloustieteen tutkimukset.

Ei tiede ole olemassa ilman ihmistä, kuten ei lätkäpeli eikä teatteriesitys. Vasta kun näyttelijä astuu lavalle, alkaa näytelmä syntyä, elää ja kun esirippu sulkeutuu, sulkeutuu tämä näytös lopullisesti historiaan.

Verhot sulkeutuvat ja tyhjä näyttämö odottaa uutta tarinaa, uutta ihmisten esittämää näytelmää. Näytelmää, joka syntyy ihmisen kirjoittamana ja ihmisten luomana teoksena ihmisten elämästä joko kevyempänä tai vakavampana.

Ihmisen elämä on tarina. Jopa tiede pohjimmiltaan on vain muuttuvia ihmisen luomia ja kehittämiä tarinoita.

Alpo Suhonen