Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediayhteiskunnan kriisi syvenee

Medianlukutaito ja siinä etenkin tieteen popularisointi on taiteilua kirjoittaa aiheesta, joka perustieteinä on kokonaan muuta kuin soveltavina tieteinä; kuten lääketieteet, maa- ja metsätaloutta tai teknologiaa harrastavien agronomien ja insinöörien opit jne. Alpo Suhosen tapa uida syvissä vesissä on jääkiekon ja teatterin esittelyä osana ihmisenä olemisen tuskaa. Se on hänen elämäänsä ja siinä aliarvioidaan ihmisten käsityskykyä, mutta yliarvioidaan kiinnostusta tieteeseen ja taiteeseen, Suhosen harrastamaan ammattiin muuna kuin viihteenä.

Kaikki ympärillämme näkemämme on tieteen sovellutusten tulosta, niin myös jääkiekkopelin areenoilla ja teatterissa, teatraalisessa politiikassamme. Sitä ei vain aina tule ajatelleeksi. Se kun ei ole tarkoitettu ihmisille, ihmiskeskeiselle elämälle, palvelemaan Alpo Suhosen esittelemää maailmankuvaamme. Se maailmankuva kun vei meidät, ilmastokatastrofin ohella, moneen muuhun onnettomuuteen, kansanmurhista alkaen.

Soveltava tiede on kuitenkin ihmistieteinä, lääketieteenä tai insinööritaitoina, taloustieteinä jne. muuta kuin perustieteet. Niihin emme törmää medioissamme juuri koskaan. Se on kuitenkin miljoonien ammatti maailmalla ja kilpailluin. Tuhannet yliopistot ovat sulkeneet ovensa sotien jälkeen. Uusia syntyy rinnalle. Ne ovat aina luonnontieteitä, eivätkä palvele ihmistä muuten kuin niitä siihen tarkoitukseen sovellettaessa. Kun perustieteet loppuvat, soveltajien lähde kuivuu. Yleensä vielä aisteillemme vieraassa ympäristössä, laboratorioissa.

Se että maakunnassamme, Jokioisissa, on soveltavaa huipputiedettä tekeviä laboratorioita, on poikkeus oloissamme ja erittäin harvinaista myös globaalisti. Yleensä ne sijaitsevat suurten metropolien yhteydessä. Omat laboratoriomme ovat lisäksi maailmalla menestyviä ja meitä seurataan.

Tätä on kyettävä nyt ymmärtämään, käyttämään tämä poikkeuksellinen vahvuutemme hyväksi Forssassa ja Lounais-Hämeessä, tehtävä tieteen, luonnontieteitten sovellutusten huippujen työtä tutuksi elonkierron kautta siitä yhä etäämmäs vieraantuneille, myös jääkiekon ja teatraalisen elämän ystäville. Ekopolis kaupunkina on muuta kuin teknopolis.

Emme elä pelkästä viihteestä, jolloin lastemme ohjaaminen kokonaan väärille teille on meidän varttuneitten vastuulla. Varoen pilanteon ja viihteeksi muuttuneen median ja politiikan kautta mediakriisiä, poliittista kriisiämme, samalla syventäen.

Matti Luostarinen