Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalausalan hämärähommia

Maalausalalla kuin myös muulla rakennusalalla pimeä työ voi edelleen hyvin. Varsinkin itäeurooppalaista työvoimaa rahdataan laivalastitolkulla vieläkin Suomeen.

Ei siinä mitään. Jos suomalaisia ei kiinnosta, niin tervetuloa. Eihän maalaustyö ole rakettitiedettä.

Vieläkin itämaisille ammattimiehille maksetaan alle kirjahinnan. 5–8 euroa lienee normaali.

Firmani taisi olla Helsingissä ensimmäisten joukossa, joka palkkasi virolaisia, venäläisiä ja ukrainalaisia. Onneksi maksoimme kirjanmukaisen minimipalkan. Ei aikaakaan, kun verotarkastaja Hirvonen oli kärppänä paikalla epäillen.

Olin kovasti tyytyväinen joukkioon. Varsinkin rappaustyö sujui luonnikkaasti kuraa kauhalla lyöden, eikä minkäänlaisia linjaareja käytetty. Ei löytynyt halpatyövoimaa, vaan ammattityövoimaa. Kerrostalotyömaa myytiin tavoiteajassa ilman moitteita. Parasta laatua.

Kannattaa välttää pimeän työn teettämistä. Työn teettäjä ei maksa ennakonpidätyksiä, sosiaaliturvamaksuja ja eläkemaksuja. Pimeän työn teettäminen on yhtä laitonta kuin sen tekeminen. Tunnen joitakin, jotka ovat istuneet häkissä tuomittuna muutaman vuoden. Moni maalari mm. tekee kesäisin hämytöitä. Eläkettä ei kerry. Talvella huilataan ansiosidonnaisella. Turha valittaa eläkkeestä.

Yksi ja hyvä vaihtoehto on tehdä kirjallinen sopimus. Säästyy monelta murheelta.

Yrittäjällä on ainakin pari keinoa pettää verottajaa. Esim. 1. Tekaistun kuitin myyjä laskuttaa olemattomasta kaupasta 1000 euroa kuin ostajan yritykseltä. Ostajan yritys maksaa laskun ja maksusta jää kuitti. Myyjä pitää itsellään osuuden maksusta palkkiona esim. 20 prosenttia ja palauttaa loput rahat käteisenä ostajalle. Kuitin ostaja liittää tekaistun kuitin kirjanpitoon tuhannen euron vähennettävänä kuluna, ja pitää käteisrahat.

Esim 2. Omakohtainen kokemus: Aliurakoitsija toi henkilökohtaisesti työnjohtajallemme laskuja. Laskukirjeiden sisällä laskujen välissä oli usein tuhannen markan seteli. Tj. kuittasi ja työnsi setelit omaan taskuunsa. Siihen aikaan 1000 markkaa oli rahaa. Sain selville, kun kyseinen työnjohtaja kävi kylässä ja kännipäiten esitteli rahojaan. Sanoi jopa ylpeänä keksineensä keinon.

Keijo Wääri