Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tieteestä ja ihmisestä

Tarkennuksena Alpo Suhosen väitteeseen (FL 24.10.), jonka mukaan tiede ei ole olemassa ilman ihmistä, huomautan, että kaikki luonnontieteelliset lainalaisuudet olivat olemassa kauan ennen ihmistä. Fysiikka tieteenä kehittyi Aristoteleen esittämistä perusteista matemaattiselle pohjalle esim. Newtonin ansiosta ja johti lopulta Einsteinin suhteellisuusteoriaan. Nämä nerot lukivat luonnon kirjaa eri tavalla kuin heitä edeltäneet yksilöt ja oivalsivat jotakin uutta.

Esimerkiksi painovoima ja termodynamiikka toimivat jurakaudella yhtä lailla kuin ne toimivat nyt. Tässä universumissa ne säilyvät vielä pitkään sen jälkeen kuin ihmisrotu on tuhoutunut.

Ihmiskunnan lahjakkaimmat fyysikot ja matemaatikot ponnistelevat suurten kysymysten kuten kvanttigravitaation teorian ja käytännön tasolla fuusioreaktorin ongelmien parissa. Jos hallittu ydinfuusio toteutuu, energiaa riittää yllin kyllin yhtä lailla teattereihin ja jäähalleihin kuin tiedemiesten käyttöön.

Teatteri on pysynyt samassa muodossa Hellaan ajoista lähtien, mutta maailma sen ympärillä on muuttunut. Tämän muutoksen on mahdollistanut kristinuskoa, taidetta ja modernia sosiologiaa väheksymättä suurelta osin luonnontieteiden ja teknologian kehitys.

Myös urheilusta ja vastaavista sirkushuveista saamme kiittää antiikin kansoja. Pituushyppy, keihäänheitto ja juoksu ovat ikivanhoja kilpailumuotoja, mutta yli 2000 vuoden takainen vaikutus näkyy myös moderneissa urheilulajeissa. Esimerkiksi muutamien jääkiekon sääntöjen pohjalla lienee kreikkalainen olympialaji nimeltä pankration.

Ville Ketola

Forssa