Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Setämies soittaa aina kahdesti – Kuka sitä nyt puhelimeen vastaa enää muuta kuin tutuilleen!?

Heti lähdettyäni töistä tajuan, että jotain olisi pitänyt vielä tehdä. Soitan nuoremman kollegan kännykkään. Ei kuulu vastausta.

No, soittaa varmaan kohta takaisin.

Toista kertaa en itse ilkene soittaa, ajattelen. Eihän asia niin tärkeä ole vaan enemmänkin nolo. Sellainen, jota nuoremman sukupolven kollega ei olisi digiajan kasvattina tuskin koskaan itse edes unohtanut.

Toista se on tällaisella analogisella uunolla. Uunolla, jonka parasta ennen päiväys on digitalisoituvilla työmarkkinoilla mennyt jokunen teratavu sitten ohi.

Ehkä kollegallani ei sittenkään ole numeroani talletettuna kännykässään, vaikka oli hiljan minulle soittanut. Epäilee varmaan minua nyt joksikin kauppaajaksi tai setämieheksi, eikä soita takaisin.

Toista kertaa en tosiaan arvaa soittaa, sehän vasta setämäistä olisi.

Parin tunnin päästä kännykkäni soi. Kaivan puhelimen taskustani. Ei sentään työkaveri vaan tätä samaa sukupolvea edustava poikani.

Sanoo, ettei varsinaista asiaa ole, mutta hänen puhelimensa näyttää sateisen lenkin jälkeen menneen sekaisin. Näyttö, laitteen toiminta ja lataus oikuttelevat. Isä tuli mieleen, kun täytyi testata niinkin erikoista kuin puhelimella soittamista.

Eihän hän puhelimessa juuri juttele muille kuin vanhemmilleen. Sehän on niin vanhakantaista. Kavereille viestitellään tietty toisin tavoin.

Itse olen tosiaan vanhaa koulukuntaa, joka oppi vastaamaan puhelimeen: Ojasella, Petri puhelimessa. Olen saanut koulutuksenkin käsivälitteisen puhelinkeskuksen toimintaan – tosin varusmiespalveluksessa, mutta kuitenkin.

Nuoruudessani ei ollut kuin veivattavia puhelimia. Jo se oli aikanaan suuri uudistus, kun tuli näppäiltäviä lankapuhelimia, joista näkyi soittajan numero.

Nykyään moni jättää vastaamatta, jos oma kännykkä ei tunnista soittajan numeroa. Kaupungin virkamieskin sanoi, että parempi on lähettää tekstiviesti, jos haluaa kontaktin.

Helppoheikkien kanssa ei tahdo joutua juttelemaan.

Kuka normaali nykyihminen sitä nyt puhelimeen vastaa enää muuta kuin tutuilleen!?

Siinähän menee kuulemma kontrolli, jos joka soittoon vastaisi. Soittajahan voi olla kuka tahansa! Vaikka setämies. Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.