Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytyvätkö tutut sävärit 40 vuoden takaa, jos lähtee ensi kesänä Hassisen koneen keikalle?

Voiko 56-vuotiaana saada samoja säväreitä kuin 16-vuotiaana?

Kannattaako kokeilla? Uskaltaako kokeilla? Vai onko edessä vain paha pettymys?

Kysymykset nousivat mieleen, kun Hassisen kone ilmoitti soittavansa ensi kesänä keikkoja alkuperäisellä vuoden 1980 kokoonpanollaan 40-vuotisuuden kunniaksi.

Kun yhtyeen ensilevy Täältä tullaan Venäjä ilmestyi vuonna 1980, aika oli toinen. Oli neuvostoliittoa ja suomettumista, kekkosta, karjalaista ja sorsaa. Ehkä juuri siksi levy kolahti. Se oli toisesta ajasta, lupaus jostain tulevasta. Eivät kaikki Ismo Alangon lyriikat runoutta ole, mutta nuoren miehen röyhkeää uhoa niissä aina on.

Kaikki muistanemme klassikkoaloituksen:

Sinä kuuntelet tv-tuolissas minun paskaista ääntäni / Ja olet aivan liian laiska jotta kanavan toiselle kääntäisit / Vaimollesi huudat: Tuo sitä kaljaa, Eihän tätä kestä selvin päin / Huligaanit huutaa ja raggarit räyhää, elämä on muutenkin niin jäyhää

Se on Rappiolla, joka aikoinaan herätti pahennusta ja jonka väitettiin tuhoavan nuoren Suomen moraalisen selkärangan. Ne todella olivat erilaisia aikoja ne.

Rappiolla aloittaa komeasti Täältä tullaan Venäjä -albumin, mutta oma suosikkini on aina löytynyt B-puolen raidalta 2: Älä syö liisteriä.

Älä syö liisteriä / Se ei ole kiisseliä / Lyö liisteri seinään / Ja paperia päälle / Ja valtuusto vastaa: Läpätilää.

Vieläkin tuo valtuuston vastaus nostaa karvat pystyyn. Näin valtuustot ja hallitukset ja toimikunnat ja neuvostot tapaavat vastata, vaikka mietinnön, raportin tai lopputyön sisältö olisi juuri näin absurdia.

Takaisin tähän päivään. Hassisen kone esittelee kuntoaan alkuperäisessä kokoonpanossa Ismo Alanko– Reijo Heiskanen – Harri Kinnunen – Jussi Kinnunen ensin Joensuussa, siten Provinssissa ja lopuksi stadionkeikalla Tampereen Ratinassa.

Jos jonnekin tähtään, niin Ratinaan.

Kautta aikojen ensimmäisestä Hassisen koneen stadionkeikasta ei tokikaan ole kysymys. Vuosina 1981 ja 1982 Tuuliajolla-kiertueella Saimaata sisävesilaivalla kiertäneet yhtyeet pysähtyivät keikalle Mikkelin Urheilupuistoon.

Itse olin paikalla 1. kesäkuuta 1981. Mieleen jäänyt kokemus siis, vaikka yleisö olikin katsomossa ja stadionin nurmella olivat vain vuoron perään esiintyneet bändit.

Takaisin kirjoituksen alkupisteeseen. Uskallanko lähteä hakemaan 40 vuoden takaisia säväreitä?

Harkinta-aikaa on maanantaihin, silloin stadionkeikan liput tulevat myyntiin.

Vai onko kaikki vain silkkaa alamäkeä kohti kevyitä multia:

Kun pääsi putkahtaa kohdusta ulos / olet siinä yksin, siittämisen tulos / siitä lähtien syöksylasku alkaa / aina alaspäin